Receptek

Fehércsokoládé, rebarbara, olívaolaj

Nábelek Zsófia receptje

2022. április 22.

Rebarbara

Hozzávalók:

  • 300 g rebarbara megmosva, 10 centis darabokra vágva
  • 250 g cukor
  • 350 g víz
  • 1 rúd vanília kikapart magja és héja
  • 1 tk só

Fehér csokoládés krém

Hozzávalók:

  • 260 g fehér csokoládé felolvasztva
  • 120 g tejszínhab
  • 250 g mascarpone

Olívás piskóta

(10x15 centis formához)

Hozzávalók:

  • 95 g cukor
  • 1 db tojás
  • 55 g olívaolaj
  • 30 g narancslé
  • 60 g liszt
  • 4 g sütőpor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Rebarbara elkészítése:

A cukrot, vizet, vaníliát és a sót felforraljuk, beletesszük a rebarbarát, 1 percig forraljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percet a szirupban. Ezután vegyük ki a legszebb, legfeszesebb darabokat (elég lesz 2-3 belőle), a maradékot szűrjük le. A szép darabokat éles késsel (vagy mandolinnal) szeleteljük 1 mm vékonyra, majd a rebarbaraszalagokat fektessük szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg vékonyan sziruppal, majd 110 °C-ra előmelegített sütőben szárítsuk 1,5-2 órát. Amikor kihűlt, óvatosan emeljük le a szilikonlapról. A maradék rebarbarát aprítsuk össze, tálalásig tegyük hűtőbe. 

Fehér csokoládés krém elkészítése:

Az olvasztott fehér csokoládét habverővel keverjük simára a mascarponéval, majd lazítsuk a tejszínhabbal. Töltsük habzsákba. 

Az összeállításhoz kanalazzunk egy-egy réteg rebarbarát 4 pohár aljába. Nyomjunk rá egy réteg fehér csokoládés krémet, erre morzsáljunk egy réteg piskótát, folytassuk rebarbarával, végül borítsuk be krémmel. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 4 órára, majd díszítsük a rebarbaracsíkokkal.



Olívás piskóta elkészítése:

A cukrot, a tojást, az olajat és a narancslevet habverővel krémesre keverjük.


Adjuk hozzá a szárazanyagokat, keverjük csomómentesre,


és sütőpapírral bélelt formában 160 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Miután kihűlt, tépkedjük falatnyi darabokra.   

rebarbara , vanília , tejszínhab , fehér csokoládé , mascarpone , tojás , narancslé , liszt , sütőpor , olívaolaj