Receptek

Finomfőzelék

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 26.
  • 2 fej közepes hagyma (darabja kb. 80 g), vékony szeletre vágva
  • 4–5 ek olívaolaj
  • 15 dkg szárzeller, kisebb darabra vágva (vagy a gyökérzeller friss szára és zöldje)
  • 20 dkg sárgarépa, szeletre vágva
  • 4 db paradicsom, szétnyomva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva, héjastul
  • 2 dkg gyömbér, vékony szeletre vagy csíkra vágva
  • 1 szál póréhagyma, vékony szeletre vágva
  • 2 l víz

FŰSZEREK:

  • 1 db babérlevél
  • 1 ek szemes bors
  • 3–4 szem borókabogyó
  • 3–4 szem szegfűbors
  • 1/2 db csillagánizs
  • 2–3 db szerecsendióvirág
  • kevés só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ez itt egy egyszerű variáció: lényege az, hogy minden zöldséget külön készítünk el, a legjobb ízét és állagát keresvén, csak a végén keverjük össze őket. Az arányok és a mennyiségek tetszőlegesek, a lényeg, hogy a főzelék legyen kiegyensúlyozott.

A hüvelyes cukorborsót lobogva forró sós vízbe tesszük 1-2 percre (vagyis blansírozzuk), majd szűrőlapáttal kivesszük, 15-20 másodpercre jeges vízbe merítjük, félretesszük.

A zöldborsót héjastul tesszük a bőséges, lobogva forró vízbe. 30 másodpercnyi forrás után lehúzzuk a tűzről, néhány percig állni hagyjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük, jeges vízbe téve lehűtjük. Csak közvetlenül a tálalás előtt pucoljuk meg.

A répát és a karalábét formára vágva kevés vajon megforgatjuk, 1-2 evőkanál alaplevet adunk hozzá, fedő alatt, kis lángon pároljuk (puhuljon meg, de maradjon egy kis roppanása). A készültségi szintet egy hegyes késsel tudjuk ellenőrizni.

Végül összekeverjük az előkészített zöldségeket. Adunk hozzá még kevés vajat és olívaolajat, 1-2 kanál alaplevet. Az egészet serpenyőben összerázzuk, hogy a zöldségen vékony bevonat keletkezzen, és egy természetes szaft.

Aki akar, adhat hozzá késhegynyi keményítőlisztet, de nem többet. (A keményítőlisztet kevés alaplével vagy vízzel külön keverjük össze, így adjuk a mártáshoz.)

TÁLALÁS:
A finomfőzeléket finomra vágott petrezselyemmel vagy turbolyával, esetleg bazsalikommal hintjük meg – vagy mind a hárommal.

MEGJEGYZÉS:
Ne ragaszkodjunk a répa-borsó-karalábé hármasához, az alapképletet kiegészíthetjük a legkülönfélébb szezonális zöldségekkel. Például: kucsmagomba, pirított újhagyma, blansírozott és vajba forgatott hónapos retek, újburgonya.


Zöldségalaplé
A jó főzelékhez elengedhetetlen a jó alaplé, a legegyszerűbb egy zöldségalaplé. Ezt sokféleképpen készíthetjük a szezon zöldségeiből. A lényeg az, hogy legyen kiegyensúlyozott, egyik zöldség se uralja el az ízét. Ez itt egy példa.


ELKÉSZÍTÉSE:
A fűszereket tüllzacskóba csomagoljuk. A hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. A fűszerek és a só kivételével hozzáadjuk a hozzávalókat, még 3-4 percig „izzasztjuk”.

Felöntjük a vízzel, felforraljuk, lehabozzuk, 20 percig kis lángon készítjük, ekkor adjuk hozzá a tüllzacskót. Lehúzzuk a tűzről, további 20 perc elteltével ruhával bélelt szűrőn leszűrjük.

MEGJEGYZÉS:
Ízfokozóként adhatunk hozzá 2-3 evőkanál vietnami vagy thaiföldi halszószt (Ázsia-boltban kapható), ez kiváltja a sót. A lének nem lesz halíze, de erőteljesebb lesz az aromája.


hagyma , olívaolaj , szárzeller , sárgarépa , paradicsom , fokhagyma , gyömbér , póréhagyma , babérlevél , borókabogyó , csillagánizs , szerecsendióvirág , szegfűbors , szemes bors