Jahni László receptje
2018. április 13.- 24 dkg fogasfilé
- 4 db kovászolt retek
- olívaolaj
- salátalevelek
- tengeri só
- növényi hamu
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A fogasfilét 5 százalékos sóoldatban 12 órát pihentetjük (utána jeges vízben kiáztatjuk),
majd egyforma hosszúságú darabokat vágunk belőle, melyeket növényi hamuba forgatunk. (Növényi hamut készen lehet kapni kulináris, illetve Ázsia-boltokban. De póréhagymából is elkészíthető, forró, 250 °C-os sütőben feketére szárítva. Hamu formában már nincs benne káros, illetve élvezhetetlen anyag.)
Szorosan fóliába tekerjük és kifagyasztjuk. Szeletelőgéppel 3 mm vastag szeleteket vágunk, amelyeket a tányérra rendezünk. Olívaolajjal ecseteljük, kovászolt retekkel (hagyományos módon, de melegen tartó szekrényben készül 40 °C-on), és salátalevelekkel tálaljuk.
