A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fogasfilé narancsos édesköménylevesben

Gyurik Gábor receptje

2019. március 20.
  • 40 dkg fogasfilé
  • 50 dkg édeskömény
  • 3 db közepes méretű narancs
  • 2 fej salottahagyma
  • 50 ml szőlőmagolaj
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 30 g vaj
  • tengeri só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A halat megtisztítjuk, a szálkákat eltávolítjuk, a bőrét szárazra töröljük, a halhúst sózzuk. A halfiléket kettesével készítjük: felhevített serpenyőben, kevés olívaolajon, élénk lángon, a bőrös felével lefelé kezdve 2-3 percig pirítjuk – közben lapáttal szelíden és egyenletesen lefelé nyomjuk, hogy a bőr egyenletesen piruljon, és az alatta keletkező gőz ne puhítsa fel. Röviden megfordítjuk, némi vajat aduk még a serpenyőbe, így fejezzük be fél perc alatt a készítést. Langyos helyen, lefedetlenül, kicsit pihenni hagyjuk.


Az édeskömény felét 5 mm-es kockára vágjuk, 10 másodpercre lobogva forró sós vízbe mártjuk, majd jeges vízben röviden lehűtjük. A másik felét hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd a finomra vágott és vajon fonnyasztott salottával együtt puhára pároljuk. Közben mindig újra néhány kanálnyi hal- vagy zöldségalaplevet adunk hozzá.


Eközben a narancsokat meghámozzuk és filézzük, vagyis a hártyák közül nagyon vékony pengéjű, éles késsel ék alakban kivágjuk a gerezdeket. A levét félretesszük, a húsát 5 mm-es kockákra vágjuk és összekeverjük az édesköménykockákkal. Olívaolajjal és édeskömény zöldjével ízesítjük.

A párolt édesköményt thermomixbe tesszük, erős fokozaton pürítjük, adunk hozzá szőlőmagolajat, narancslevet, kanálnyi borecetet. Sózzuk, és ha szükséges, alaplével még hígítjuk.



fogas , fogasfilé , édeskömény , narancs , salottahagyma , szőlőmagolaj , fehérborecet , olívaolaj , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra