Receptek

Fűszeres ecetek és olajok

Fűszeres ecetek és olajok

Saly Noémi receptje

AZ ECETEKHEZ

HOZZÁVALÓK:

borecet, almaecet, egy-két kanálka balzsamecet, tárkony, bazsalikom, citromfű, menta, snidling, kapor, petrezselyem- és zellerzöld, babérlevél, fokhagyma, citrom 

AZ OLAJOKHOZ

HOZZÁVALÓK:

hidegen sajtolt olíva- vagy napraforgóolaj, rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű, majoránna, fokhagyma, tarka bors, chili paprika, citrom- vagy narancshéj

 

ESZKÖZÖK:

Széles szájú befőttesüvegek, szűk szájú, jól záródó kis palackok; szűrő, géz, tölcsér.

ELKÉSZÍTÉSE:

Az eceteknél: egy vagy többféle gondosan megmosott zöld fűszer leveleit lecsipkedjük, megszikkasztjuk, egy nagyobb befőttesüvegbe rakjuk, felöntjük ecettel. Egy liter ecethez összesen egy-két marék friss levél kell. (A rozmaring- és kakukkfű-ágacskákat egyben hagyhatjuk.)

Lezárva sötét, hűvös helyen pihentetjük 2-3 hétig, majd a növényázalékot jól kinyomkodva, gézen átszűrve kis üvegekbe palackozzuk. Az olajok esetében nagyon kell ügyelni, hogy a levelek legyenek teljesen szárazak. Két módszer közül választhatunk.

A lassabb eljárás ugyanaz, mint az ecetnél: művünket összerakjuk, 2-3 hétig sötét, hűvös helyen tartjuk, majd leszűrjük és palackozzuk. A gyorsabbik tavasztól őszig alkalmazható, és több törődést kíván: a hozzávalókat nyakon öntjük az olajjal, gézzel fedjük le az üveget, és két hétig napos ablakban érleljük. Mindennap meg kell keverni. Az íze áthatóbb lesz, mint a hideg változatnál. Végül ezt is szűrjük, palackozzuk, és onnantól a spájzban vagy a hűtő aljában a helye.

CIFRÁZZAM?

A zöld fűszerek mellett használhatunk szárazakat is: köményt, szegfűszeget, szerecsendiót, szerecsendió-virágot, porított gyömbért, borókabogyót, reszelt citromhéjat. Ezeket tüllzacskóban tegyük az üvegbe. Olajhoz kiváló a provence-i fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoránna, szurokfű, kakukkfű, zsálya).

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.