Receptek

Galamb kelbimbóval

Galamb kelbimbóval

Litauszki Zsolt receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 8 db galambmell
  • 15 dkg vaj
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 15 dkg kelbimbó
  • 50 dkg feketegyökér
  • 50 dkg mangó
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 g zsázsa
  • 2 dl barnamártás

ELKÉSZÍTÉSE:
A galambmelleket megtisztítjuk és megmossuk, majd leitatjuk róluk a vizet. Sózzuk, pirítjuk, gyorsan lehűtjük, vajjal és kakukkfűvel levákuumozzuk, majd 65 °C-os sous vide kádba helyezzük 8 percre, ezután pedig kevés vajon ropogósra sütjük a bőrét serpenyőben. A mellet nem célszerű túlsütni, angolosan a legjobb, túlkészültség esetén májízű lesz a hús. (Sous vide kád hiányában süssük meg a mellet serpenyőben, tisztított vajon. Pirítsuk körbe, majd hagyjuk állni meleg helyen 10 percet, és tálalás előtt süssük ropogósra a bőrét.) A feketegyökeret alaposan megmossuk, megsúroljuk, de csak annyira, hogy ne veszítse el teljesen a fekete színét. Sóval és jó minőségű olívaolajjal együtt levákuumozzuk, és 85 °C-os sous vide kádba helyezzük 1 órára. (Otthon szuvidolás helyett meg lehet főzni fél liter tejben.)

Tálaláskor az olívaolajjal átpirítjuk, és ha igényli, ízesítjük is. A kelbimbót leveleire szedjük, sós vízben csak egy pillanatra leforrázzuk, majd serpenyőben vajon átforgatjuk. Serpenyőbe helyezés előtt ne csepegtessük le teljesen róla a vizet. Akkor csináltuk jól, ha a víz és a vaj krémes emulziót képez, és szépen bevonja a leveleket.

A mangót csak meghámozzuk, és szép egyforma, 1 cm-es kockákra vágjuk. A képen látható módon tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.