A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mákos guba tányérdesszert

Baracskai Angéla receptje

2020. augusztus 6.

Narancskrém
Hozzávalók:

  • 100 g narancs leve
  • 3-4 ek Cointreau
  • 2 db nagyméretű tojás
  • 50 g cukor
  • 125 g vaj
  • 2 g zselatin

Narancskocka
Hozzávalók:

  • 100 g narancslé
  • 0,6 g agar agar vagy 1,5 lap zselatin

Fehércsokoládé-ganache
Hozzávalók:

  • 45 g tejszín
  • 2-3 ek Cointreau
  • 10 g glükóz, helyettesíthető mézzel vagy kukoricasziruppal
  • 65 g fehér csokoládé
  • 120 g hideg tejszín

Sárgabarackragu
Hozzávalók:

  • 180 g (fagyasztott) sárgabarack
  • 20 g cukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
  • 80 g sárgabarackpüré

Mákföld
Hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 125 g darált mák
  • 1 db narancs héja lereszelve
  • 100 g cukor
  • 4 db tojás
  • 1 g só

Vaníliamousse
Hozzávalók:

  • 100 g tej
  • 200 g felvert tejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 4 g zselatin
  • 1/2 rúd vanília
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Narancskrém elkészítése:
A narancs levét a tojással, a cukorral és a Cointreau-vel vízgőz felett 85 °C-ig habosítjuk. Lehúzzuk és hozzáadjuk a hideg vízbe beáztatott, majd kicsavart zselatint, és 50 °C-nál a vajjal kikeverjük.

Hagyjuk állni egy éjszakát hűtőben. Másnap finoman keverjük át.

Narancskocka elkészítése:
A narancs levét felmelegítjük az agarral, és forraláspont után még 2 percig főzzük. Kiöntjük, hűtőbe tesszük, és ha megdermedt, kockára vágjuk. Zselatin használata esetén ugyanígy járunk el, de a narancs levét magában forraljuk, ezután keverjük hozzá a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatint.

Fehércsokoládé-ganache elkészítése:
A tejszínt a glükózzal és a narancslikőrrel felmelegítjük, ráöntjük a tört csokoládéra és átturmixoljuk, majd hozzáadjuk a hideg tejszínt és ismét átturmixoljuk.

Hűtőben hagyjuk állni egy éjszakát.

Sárgabarackragu elkészítése:
A pürét a vaníliával és a cukorral lassan felmelegítjük, és hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Hozzáadjuk a fagyasztott, felkockázott barackot, átkeverjük és félrehúzzuk a tűzről.

Hagyjuk kihűlni.

Mákföld elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük és hűtőbe tesszük. A vajat a cukorral és a sóval fehéredésig habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. Beleforgatjuk a darált mákot, a reszelt narancs héját, és fellazítjuk a felvert fehérjével.

Tepsiben, sütőpapírra kiterítve 170 °C-on sütjük kb. 8 percen keresztül.

Hagyjuk kihűlni, fagyasszuk le, majd daráljuk le.

Vaníliamousse elkészítése:
A fehér csokoládét felmelegítjük. A tejet a vaníliával felforraljuk, és ráöntjük az olvasztott csokoládéra. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a kicsavart zselatint és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ezután felverjük a tejszínt, és beleforgatjuk a csokoládés alapba.

Formába töltjük és kifagyasztjuk.


mák , narancs leve , Cointreau , tojás , vaj , zselatin , agar agar , tejszín , glükóz , fehér csokoládé , sárgabarack , vaníliarúd , narancs héja , tej