Receptek

Krémes

Kiss Gergely receptje

2021. július 29.

A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 ek vágott mandula

A KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db tojás sárgája
  • 1,25 dl tej
  • 1 dkg keményítő
  • 2 lap zselatin
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl tejszín
  • 7 dkg cukor

A FAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 db tojás sárgája
  • 3 db mandarin
  • 3 ek cukor

A MANGÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db mangó
  • 2 ek cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 2 ek citromlé
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral habbá verjük. A lisztet, mandulát belekeverjük. 170 °C-os sütőben tepsiben 10 percig sütjük. Kör alakúra kiszúrjuk.

A KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a keményítőt elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliamagokat, és vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
A tojás sárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tejes krémhez, és vízgőzön tovább verjük, amíg el nem éri a 75 °C-ot. Langyosra hűtjük, majd lazítjuk a habbá vert tejszínnel. Hűtőbe tesszük 5-6 órára.

A FAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a tejszínt összekeverjük, és vízgőzön felforraljuk. 1-1,5 mandarin héját lereszeljük, a tejhez adjuk a sárgáját, és a cukorral habosra keverjük.
A gyümölcsök levét kifacsarjuk, és elkeverjük a tojással. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a tojáshoz, és még 5 percig főzzük, fagylaltgépben kifagyasztjuk.

A MANGÓMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot karamellizáljuk és felöntjük a borral, s amikor az alkohol elillan, rádobjuk a mangóhúst és a citrom levét, majd felöntjük 1 dl vízzel. 15 percig lassú tűzön főzzük, majd leturmixoljuk és leszűrjük. Az így keletkezett mártást jól behűtjük.



tej , tojás , liszt , mandula , keményítő , mandarin , vaníliarúd , zselatin , mangó , fehérbor , citrom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra