A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Gesztenyepüré

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2012. február 14.
  • 1 kg hámozott gesztenye
  • 1/2 l tej
  • 100 g cukor
  • 2 rúd vanília
  • tejszínhab

Tálaláshoz:

  • glaszírozott gesztenye
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A gesztenye hámozása:
1. Az egészséges nyers gesztenyét lapos felére fektetjük, fűrészes késsel a gömbölyű tetejét kereszt alakban bevágjuk, ügyelve rá, hogy ne sértsük meg a „húsát”. Hideg vízben feltesszük, felforraljuk, 2 percig csendesen forraljuk. Kettesével-hármasával vesszük kis szűrőlapáttal, egyet rögtön tisztítunk, a másik kettőt ruhába csomagoljuk (hogy melegen maradjon a tisztításig), így haladunk előre. Normális esetben könnyen lejön róla a kemény és a puha barna héj is. (Van, aki a gömbölyű oldalán szereti bevágni a héjat, ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie.)

2. A gesztenye hegyesebb végét levágjuk, lapos oldalára keresztet vágunk, 130-140 ºC-os olajba tesszük, és amikor a vágás mentén a héja kinyílt (kb. 30-60 másodperc után), levesszük az edényt a tűzről, a gesztenyéket hármasával szedjük ki, még forrón hámozzuk.

Gesztenyepüré elkészítése:

1 kg hámozott gesztenyét felteszünk főni fél liter tejben 100 g cukorral és 2 rúd kikapart vaníliavelővel. 20 perc elteltével erős turmixban (vagy botmixerrel) pürítjük, kissé még továbbfőzzük. Levesszük a lángról, hozzáadunk némi valódi barna rumot, aztán az egészet szitán átpasszírozzuk.

A tányérra vaníliás tejszínhabot nyomunk csillagos csőrű nyomózsákból, erre tesszük a pürét. Glaszírozott gesztenyével tálaljuk.

Glaszírozott gesztenye: A polgári cukrászat klasszikus bonbonja a vaníliás cukorszirupban konfitált gesztenye, amit lecsöpögtetnek, langyos sütőben szárítanak, majd koncentrált főzőlevével glaszírozzák, míg vékony karamellás bevonat nem keletkezik rajta (marrons glacés).


gesztenye , tej , cukor , vanília , tejszínhab