Receptek

Gesztenyés madártej naspolyás habbal, aszalt cseresznyével

Amrein Csaba receptje:

Gesztenyés madártej naspolyás habbal, aszalt cseresznyével

HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tej
  • 6 db tojás
  • 20 dkg gesztenye
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,5 kg naspolya
  • 35-40 dkg kristálycukor
  • aszalt fekete cseresznye

MADÁRTEJ

ELKÉSZÍTÉSE:

Vaníliás tejben a megpucolt, előfőzött vagy héjában elősütött gesztenyét megfőzzük, majd ahogy puhára főtt, beleturmixoljuk a tejbe.(A tejből félreteszünk egy kis lábasnyit, amiben a felvert fehérjéket fogjuk kifőzni.) A tojássárgákat 15 dkg kristálycukorral kikeverjük teljesen simára, míg selymes állagúak nem lesznek, majd a gesztenyés tejhez hozzáadjuk, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Ez lesz a madártej.

A naspolyákat megmossuk, és megszabadítjuk a kemény szárrészétől. Annyi vízbe tesszük fel főni, hogy félig ellepje. Néha megkavarjuk, mert lesülhet. Akkor van kész, ha lefőtt a magról, ez ekkora mennyiségnél kb.20-25 perc. Ha kész, szitán átnyomjuk, így megszabadul a magjától (a levét is át kell engedni a szitán), így kb.1 kg massza lesz. Ezt tovább forraljuk, hogy lekvársűrűségű legyen, kb.10-15 percig. Ezután hozzáadunk 20-25 dkg cukrot, és összeforraljuk kb.5 perc hosszan.(Most csak egy töredékét használjuk fel, a többit eltesszük. Ehetjük reggelihez, de juhsajthoz kis adagban szintén jól muzsikál.)

Közben a tojásfehérjét 75 százalékos keménységűre verjük, hozzáadunk egy evőkanálnyi naspolyalekvárt, majd a megfelelő keménységűre verjük. A félretett tejben evőkanálnyi darabokat kifőzünk, megforgatjuk benne. A formázott habokat ráhelyezzük a madártejre.

KARAMELLRÁCS

ELKÉSZÍTÉSE:

Kristálycukrot karamellizálunk serpenyőben: amikor világosbarna és csomómentes lesz, lehúzzuk a tűzről, és egy kanál segítségével olajozott fadeszkára vékonyan karamellszálakat húzunk, majd mikor megszilárdulnak, néhány másodperc múlva leemeljük a munkalapról és tálalásig hűtőben tároljuk.

TÁLALÁS:

A madártej tetejére karamellrácsot és aszalt fekete cseresznyét helyezünk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.