Receptek

Nyárádmenti rakott karalábé

Nyárádmenti rakott karalábé

Mautner Zsófia receptje (6-8 adag)

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg karalábé (2-3 nagyobb darab)
  • 3 ek olaj
  • 1 fej hagyma, finomra aprítva
  • 50 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • 15 dkg rizs, megfőzve
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 3 dkg vaj
  • 6 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)

ELKÉSZÍTÉSE:
Egy nagy lábasban vizet forralunk. A karalábét meghámozzuk, majd zöldséggyalu segítségével vagy éles késsel egészen vékony szeletekre vágjuk. Lobogó, sós vízbe tesszük a szeleteket, és kb. 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a főtt rizst és a finomra aprított petrezselymet.

Egy jénait vagy tepsit kikenünk a vajjal, majd lerakjuk a rétegeket: először karalábészeletek, erre kerül a darált húsos keverék fele, majd a tojássárgájával elkevert tejföl egyharmada. Újra karalábészeletek, hús, tejföl. Legfelülre, utolsó, fedőrétegnek karalábészeletek kerülnek, végül a tetejére tojásos tejföl.

200 °C-os, előmelegített sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és további 15 percig sütjük, amíg a sajt elolvad. A végén rágrillezhetünk kicsit. Langyosan, hideg tejföllel kínálva a legfinomabb.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.