Majoros Zsolt receptje
2020. november 30.- 1,5 kg Granny Smith alma
- 1 l szűretlen almalé (ha lehet, zöld alma)
- 10 szem szegfűbors
- 1 db csillagánizs
- 10 dkg csalánlevél
- 5 dkg akácméz
- 3 db kaffir lime levele
- 3 dl sauvignon blanc
Céklás tápióka
Hozzávalók:
- 50 g tápiókagyöngy
- 5 dl céklalé
- 2 cl szőlőmagolaj
Fekete szezámos kecskesajt
Hozzávalók:
- 15 dkg morzsolható kecskesajt
- 8 dkg mascarpone
- 10 dkg pirított fekete szezámmag
A leveshez az almákat meghámozzuk, a héjukat citromos vízben félretesszük. A mézet kicsit karamellizáljuk, hozzáadjuk a csillagánizst és a szegfűborsot, ráöntjük a bort, beletesszük a lime-levelet. Miután elforrt az alkohol, hozzáadjuk az almalevet és az almát, majd még annyi folyadékot, hogy egy ujjnyira ellepje. Félig letakarva addig főzzük, míg az almák meg nem puhulnak. A félretett almahéjat és a csalánleveleket blansírozzuk, majd a megfőtt almából kiszedjük az ánizst, a lime-levelet és a szegfűborsot, hozzáadjuk a blansírozott csalánlevelet és almahéjat, és leturmixoljuk. Apró lyukú szitán átpasszírozzuk.
Céklás tápióka elkészítése:
Fele-fele arányban céklalevet és vizet forralunk (előtte a céklaléből 4 evőkanálnyit félreteszünk), amikor forr, beleöntjük a tápiókagyöngyöt, és addig főzzük, amíg átlátszó lesz. Ezután lehűtjük, hozzáadjuk a félretett céklalevet, és ezzel, valamint a szőlőmagolajjal elkeverjük.
Fekete szezámos kecskesajt elkészítése:
A kecskesajtot alaposan elkeverjük a mascarponéval, majd fóliával hengert készítünk belőle. Tálalás előtt a fóliát leszedjük, majd a pirított fekete szezámmagban átforgatjuk a kecskesajtot.
Tálalás:
A tápiókát a levesre galuskázzuk, majd mellé tesszük a kecskesajtot. Langyosan tálaljuk.
Granny Smith alma , almalé , szegfűbors , csillagánizs , csalánlevél , akácméz , kaffir lime , sauvignon blanc , tápiókagyöngy , céklalé , szőlőmagolaj , kecskesajt , mascarpone , fekete szezámmag