Receptek

Csalános zöldalma-leves kecskesajttal és tápiókával

Majoros Zsolt receptje

2020. november 30.
  • 1,5 kg Granny Smith alma
  • 1 l szűretlen almalé (ha lehet, zöld alma)
  • 10 szem szegfűbors
  • 1 db csillagánizs
  • 10 dkg csalánlevél
  • 5 dkg akácméz
  • 3 db kaffir lime levele
  • 3 dl sauvignon blanc

Céklás tápióka
Hozzávalók:

  • 50 g tápiókagyöngy
  • 5 dl céklalé
  • 2 cl szőlőmagolaj

Fekete szezámos kecskesajt
Hozzávalók:

  • 15 dkg morzsolható kecskesajt
  • 8 dkg mascarpone
  • 10 dkg pirított fekete szezámmag
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A leveshez az almákat meghámozzuk, a héjukat citromos vízben félretesszük. A mézet kicsit karamellizáljuk, hozzáadjuk a csillagánizst és a szegfűborsot, ráöntjük a bort, beletesszük a lime-levelet. Miután elforrt az alkohol, hozzáadjuk az almalevet és az almát, majd még annyi folyadékot, hogy egy ujjnyira ellepje. Félig letakarva addig főzzük, míg az almák meg nem puhulnak. A félretett almahéjat és a csalánleveleket blansírozzuk, majd a megfőtt almából kiszedjük az ánizst, a lime-levelet és a szegfűborsot, hozzáadjuk a blansírozott csalánlevelet és almahéjat, és leturmixoljuk. Apró lyukú szitán átpasszírozzuk.

Céklás tápióka elkészítése:
Fele-fele arányban céklalevet és vizet forralunk (előtte a céklaléből 4 evőkanálnyit félreteszünk), amikor forr, beleöntjük a tápiókagyöngyöt, és addig főzzük, amíg átlátszó lesz. Ezután lehűtjük, hozzáadjuk a félretett céklalevet, és ezzel, valamint a szőlőmagolajjal elkeverjük.

Fekete szezámos kecskesajt elkészítése:
A kecskesajtot alaposan elkeverjük a mascarponéval, majd fóliával hengert készítünk belőle. Tálalás előtt a fóliát leszedjük, majd a pirított fekete szezámmagban átforgatjuk a kecskesajtot.

Tálalás:
A tápiókát a levesre galuskázzuk, majd mellé tesszük a kecskesajtot. Langyosan tálaljuk.


Granny Smith alma , almalé , szegfűbors , csillagánizs , csalánlevél , akácméz , kaffir lime , sauvignon blanc , tápiókagyöngy , céklalé , szőlőmagolaj , kecskesajt , mascarpone , fekete szezámmag

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra