Receptek

Göngyölt bárány csicsókapürével, céklaraguval

Göngyölt bárány csicsókapürével, céklaraguval

Rosenstein Tibor receptje 5 fő részére

GÖNGYÖLT BÁRÁNY

HOZZÁVALÓK:
  • 1,5 kg csont nélküli bárányborda a gerinchúsával
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 szál rozmaring zúzva
  • 2 szál kakukkfű zúzva
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, törött bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A bárányt egy asztalra kiterítjük, a külső oldalával lefelé. A fűszereket egy edényben összekeverjük, ezzel meghintjük és felgöngyöljük, úgy, hogy a gerincrésznél elkezdve szoros mozdulattal egy húsroládot készítünk. Vékony zsineggel sonkakötés-szerűen megkötözzük.

A SÜTÉS

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kis fej tisztított vöröshagyma
  • 1 db nagy tisztított alma
  • 1 fej tisztított fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • libazsír
ELKÉSZÍTÉSE:

A göngyölt bárányt betesszük tepsibe, köré tesszük a fent említett anyagokat, libazsírral meglocsoljuk a tetejét, aláöntünk 2 dl vizet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és 180 °C-os sütőben kb.60 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és 220 °C-on - időnként locsolva a saját levével - készre sütjük. Ha elfőne alóla a lé, akkor azt pótoljuk. Ha megsült, megvárjuk, míg meghűl, és a zsineget levágjuk róla.

CÉKLARAGU

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg cékla
  • citromlé, cukor
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A megmosott céklát fóliában puhára sütjük, és hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk. Az egyik cékla felét 2 ek báránypecsenyelével, sóval, borssal összeturmixoljuk. Egy edényben a tűzhelyre tesszük, a többi céklát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és ízlés szerint ízesíthetjük még citromlével és cukorral.

CSICSÓKAPÜRÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg csicsóka
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet
ELKÉSZÍTÉSE:

A megtisztított csicsókát feldaraboljuk, sóval ízesítjük, kevés víz hozzáadásával megfőzzük. Ha megpuhult, turmixgéppel a vajjal, tejszínnel és tejjel pürét készítünk belőle. Óvatosan kiforraljuk, vigyázva, hogy le ne égjen.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.