Receptek

Grapefruitlekvár

Grapefruitlekvár

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 2,5 kg rózsaszín belű grapefruit
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 db 3-4 centis friss gyömbér
  • 1 kk citromhéj
  • 2-3 ek befőzőcukor (ha szükséges)

 

 
ESZKÖZÖK:

Éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán.

 

ELKÉSZÍTÉSE:

A grapefruitot megtisztítjuk, kettészedjük, és a gerezdekből kifordítjuk a gyümölcshúst (könnyen megy).A magokat szedjük ki, gyűjtsük egy teatojásba. Érdemes tál fölött dolgozni, hogy a netán kicsorduló lé se menjen kárba. A mézet és a cukrot a főzőlábosban felforraljuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, a frissen lereszelt gyömbért és a citromhéjat. (Ha sikerült kezeletlen citromot szerezni, annak a héját reszelhetjük frissen, de használhatunk készen kapható, száraz reszelt héjat is.) Beletesszük a teatojást a magokkal, az besűríti. Ha a gyümölcsnek nem volt magja, akkor kell majd egy kis befőzőcukor. A lekvárt 30-40 percig főzzük lassú tűzön, kevergetve. Ha befőzőcukorra szorultunk, a főzés végén 2-3 kanálnyit egy tálkában simára keverünk egy kevés lekvárral, a többihez adjuk, még fél percig rotyogjon, kész. Gyorsan, forrón apró üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk, másnapig mehet a dunsztba. Nem kell kétségbeesni, ha híg maradt: a hideg spájzban karácsonyig úgyis dermed még kicsit, de ha folyósabb lesz, hát Istenem.  

 

 
CIFRÁZZAM?

Drága mulatság, de gyönyörű színe lesz, ha nádcukorral főzzük. A mézekkel is lehet variálni: én most krémesre cukrosodott akácmézet használtam, de ha nem sajnáljuk, csodás eredményt ad a gesztenyeméz is. A fűszerezéssel is lehet játszani: több gyömbért is elbír, vagy mehet bele pár szem szegfűszeg, sőt kardamommag; egészen más irányba visz egy 4-6 centis darabka kikapart vanília (a héját a végén szedjük ki) vagy pár darab szerecsendió-virág.

 

 

FELHASZNÁLÁSA:

Pikáns, erőteljes ízű lekvár, jó sötét teához pirítóssal vagy croissant-nal mennyei téli reggeli. De semmi nem tarthat vissza minket attól se, hogy fehér húsokhoz, például egy roston sült csirkemellfiléhez adjuk. Az én kedvencem pedig a friss piaci joghurt vagy kefir, egy-két evőkanálnyi grapefruitlekvárral. Mmmm

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.