Receptek

Gyökérkenyér: egyszerű elkészíteni, mégis tökéletes

Gyökérkenyér: egyszerű elkészíteni, mégis tökéletes

Ha van még otthon egy kis élesztő, játszva elkészíthetjük ezt a remek gyökérkenyeret.

A receptet a debreceni Grillakadémiától kaptuk, akik a kialakult helyzetre való tekintettel megosztanák a Magyar Konyha olvasóival az imádott kenyerünk receptjét.

Hozzávalók:

  • 800 g BL 80 vagy 55-as liszt
  • 620 ml víz
  • 1/3 porélesztő
  • 1 ek méz
  • 1 ek só
  • ½ ek rozmaring
  • 1 kk gyömbér por

Elkészítés:

1. A lisztet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, és a gyömbérport.
2. A vizet keverjük el mézzel és az élesztővel.
3. Összedolgozzuk a lisztes és a mézes keverékeket.

Nem kell dagasztani, csak homogénre keverni.

A cél, egy nagyon sűrű, nokedli tészta állag.
4. Tegyük be egy tálba, fedjük le, majd 12 órán keresztül kelesszük a hűtőben. (Ha este gyúrjuk be, akkor reggelre pont jó lesz.)
5. Lisztezett felületen vágjuk három hosszúkás részre a tésztát, majd tekerjük meg háromszor. (Ragadni fog, szóval lisztezzen!)
6. Tegyük a tésztát kilisztezett tepsibe, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre a kenyereket. Jó tanács: a sütő aljába kell egy tál víz!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.