A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Gyümölcsleves

Sárközi Ákos receptje

2020. július 26.

BAZSALIKOMSORBET
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg glükóz, azaz szőlőcukor, vagy méz
  • 65 g cukor
  • 5,5 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • nagy csokor bazsalikom, leveleire szedve

EPER-MÁLNA RAGU
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg eper
  • 20 dkg málna
  • házi eperlekvár vaníliával

JOGHURTLEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 1 l natúr joghurt
  • 20 dkg méz
  • 2-2 db lime, illetve citrom leve + reszelt héja
  • 2 dl tej

RÓZSABORSOS TUILE
HOZZÁVALÓK:

  • 30 g porcukor
  • 1 dl víz
  • 13 g liszt
  • 25 g olvasztott vaj
  • 20 g fekete szezámmag
  • frissen tört rózsabors
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sorbethez felforraljuk a vizet, a szőlőcukrot és a cukrot. 5 percig lassan, sziruposra főzzük, majd hűtjük. Hozzáadjuk a fél citrom levét és a bazsalikomleveleket, összeturmixoljuk, és

pacojetben vagy fagylaltgépben fagyasztjuk.

Az eperből vaníliával lekvárt főzünk, és ezzel fogjuk átforgatni a felszeletelt málna- és eperdarabokat.

Felhasználásig hűtőben tároljuk.

A joghurtleveshez a joghurtot a többi hozzávalóval összekeverjük, majd hűtőben egy órát pihentetjük.

Tálalásnál a halmokba rendezett eper köré öntjük.

A ropogóshoz a porcukrot vízzel kikeverjük, majd a lisztet és az olvasztott vajat is beleforgatjuk. A legvégén fekete szezámmal és rózsaborssal keverjük össze.

A kész masszát zsírpapírral bélelt tepsire vagy szilikonra vékonyan elkenjük, és 180 °C-on 4-5 percig sütjük. A kész ropogós miközben hűl, úgy válik egyre ropogósabbá.


eper , glükóz , citrom leve , bazsalikom , eperlekvár , málna , joghurt , méz , porcukor , lime héja , lime , tej , liszt , vaj , fekete szezámmag , rózsabors