Receptek

Tejfölös fánk

Tejfölös fánk

Mautner Zsófia receptje (15 db)

Hozzávalók:

  • 0,5+1 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1 ek rum
  • 5 dl olaj vagy libazsír
  • porcukor, házi baracklekvár

Elkészítése:
A 0,5 dl langyos tejhez adjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést formázunk, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, a tejfölt, a maradék 1 dl langyos tejet, sót, reszelt citromhéjat, rumot, végül a felfuttatott élesztőt. Robotgépben vagy elektromos kézi keverőgép dagasztókarjával összekeverjük, és homogénre, levegősre dagasztjuk. Nagyon lágy masszát kapunk.

Áttesszük egy enyhén kiolajozott, nagy edénybe, majd huzatmentes, langyos helyen 50 percig kelesztjük. Habkönnyű, nagyon lágy, de formázható tésztává kel.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan kissé kihúzzuk, majd 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral borított, lisztezett tepsire helyezzük, és konyharuhával lefedve még 30 percig kelesztjük.

Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a fánkkorongokat. Fedő alatt 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül is 3 percig sütjük. Rácson lecsepegtetjük az olajat. Melegen, porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.