Receptek

Habos ribizlis pite

Habos ribizlis pite

Lajos Mary receptje

(29 cm-es kerámia sütőformához)

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 250 g liszt
  • 150 g vaj (hideg, kockázott)
  • 150 g Koronás Porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 30 g mandulaliszt
  • 1/8 rúd vanília
  • 10 g vaj (a forma kikenéséhez)

TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
  • 600 g piros ribizli
  • 40 g finom piskótamorzsa
  • 20 g búzakeményítő

TOJÁSHAB

HOZZÁVALÓK:
  • 150 g tojásfehérje
  • 250 g Koronás Kristálycukor
  • 5 g Koronás Porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A mandulalisztet, a finomlisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a vaníliát és a sót. Nem szabad a tésztát túl hosszú ideig gyúrni, mert nem lesz omlós. Ha összeállt, fóliába tekerjük és 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap a hideg tésztát lisztezett gyúrólapon hirtelen mozdulatokkal kinyújtjuk, kibéleljük vele a vajazott formát, a forma széleinél a felesleges tésztát levágjuk.

 

A formába helyezett tésztát megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 190 °C-on 5 percig, majd eztán 160 °C-on 15 percig elősütjük. Az elősütött omlós pitetészta alját meghintjük a búzakeményítő harmadával, majd rászórjuk a finom morzsát, ezt is meghintjük a búzakeményítő második harmadával, majd erre ráhelyezzük a ribizlit, melyet a keményítő maradék részével megszórunk. Viszszahelyezzük a sütőbe, 160 °C-on 30 percig sütjük.

Amíg sül, a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, és kanalanként hozzáadagoljuk a habhoz a kristálycukrot. Ha kész a hab, habzsákba töltjük, és csillagcsővel habsapkákat nyomunk a meleg ribizliágyra.

Porcukorral enyhén meghintjük, visszahelyezzük a sütőbe és 120 °C-on sütjük 10 percig, majd 100 °C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és inkább már csak szárítjuk 20 percig, így enyhén karamellizálódik a porcukor a tojáshab tetején. Pár perces pihentetés után melegen is felvágható, de ha pihenni hagyjuk, még ízletesebb. Nem szükséges a kész terméket hűtőben tárolni, elég a hideg pince, mert a hűtés megeszi a tojáshabot.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább