A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Habos ribizlis pite

Lajos Mary receptje

2019. június 24.

(29 cm-es kerámia sütőformához)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj (hideg, kockázott)
  • 150 g Koronás Porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 30 g mandulaliszt
  • 1/8 rúd vanília
  • 10 g vaj (a forma kikenéséhez)

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 600 g piros ribizli
  • 40 g finom piskótamorzsa
  • 20 g búzakeményítő

TOJÁSHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g tojásfehérje
  • 250 g Koronás Kristálycukor
  • 5 g Koronás Porcukor

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A mandulalisztet, a finomlisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a vaníliát és a sót. Nem szabad a tésztát túl hosszú ideig gyúrni, mert nem lesz omlós.

Ha összeállt, fóliába tekerjük és 24 órára hűtőbe tesszük.

Másnap a hideg tésztát lisztezett gyúrólapon hirtelen mozdulatokkal kinyújtjuk, kibéleljük vele a vajazott formát, a forma széleinél a felesleges tésztát levágjuk.



A formába helyezett tésztát megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 190 °C-on 5 percig, majd eztán 160 °C-on 15 percig elősütjük. Az elősütött omlós pitetészta alját meghintjük a búzakeményítő harmadával, majd rászórjuk a finom morzsát, ezt is meghintjük a búzakeményítő második harmadával, majd erre ráhelyezzük a ribizlit, melyet a keményítő maradék részével megszórunk. Visszahelyezzük a sütőbe, 160 °C-on 30 percig sütjük.



Amíg sül, a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, és kanalanként hozzáadagoljuk a habhoz a kristálycukrot. Ha kész a hab, habzsákba töltjük, és csillagcsővel habsapkákat nyomunk a meleg ribizliágyra. Porcukorral enyhén meghintjük, visszahelyezzük a sütőbe és 120 °C-on sütjük 10 percig, majd 100 °C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és inkább már csak szárítjuk 20 percig, így enyhén karamellizálódik a porcukor a tojáshab tetején.



Pár perces pihentetés után melegen is felvágható, de ha pihenni hagyjuk, még ízletesebb. Nem szükséges a kész terméket hűtőben tárolni, elég a hideg pince, mert a hűtés megeszi a tojáshabot.



LAJOS MARY
Csúcsmenedzserként dolgozott, amikor orvosai figyelmeztetésére életformát váltott. Lajos Mary sokszor álmodott arról, hogy egy fagylaltozóban a maga készítette kézműves fagyikat árulja. Így hát belevágott. Persze, mint mindenben, ebben a szakmában is a tökéletesre törekedett. A fagylalt készítését a híres soltvadkerti fagylaltmestertől, a csoki készítését a Belga Csokoládéakadémián, a cukrászatot francia mesterektől leste el. Ma már a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatának tulajdonosa, a Cukrász Ipartestület elnökségi tagja. A Békebeli cukrászda Cegléd központjától 10 perc sétára, egy impozáns épületben nyitott meg immár tíz éve. A hagyományos torták és a francia cukrászművészet darabjai mellett büszkék a Kossuth kedvence nevű mandulás, narancsos süteményre, amelyet minden meleg ital mellé kísérő süteményként adnak. Tavasszal az egyik kedvenc torta a Békebeli ribizlis pite habkönnyű karamellizált tojásfehérjével.

ribizli , liszt , vaj , mandulaliszt , tojás , porcukor , vanília , piskótamorzsa , búzakeményítő