Lajos Mary receptje
2019. június 24.(29 cm-es kerámia sütőformához)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 250 g liszt
- 150 g vaj (hideg, kockázott)
- 150 g Koronás Porcukor
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 30 g mandulaliszt
- 1/8 rúd vanília
- 10 g vaj (a forma kikenéséhez)
- só
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 600 g piros ribizli
- 40 g finom piskótamorzsa
- 20 g búzakeményítő
TOJÁSHAB
HOZZÁVALÓK:
- 150 g tojásfehérje
- 250 g Koronás Kristálycukor
- 5 g Koronás Porcukor
- só

A formába helyezett tésztát megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 190 °C-on 5 percig, majd eztán 160 °C-on 15 percig elősütjük. Az elősütött omlós pitetészta alját meghintjük a búzakeményítő harmadával, majd rászórjuk a finom morzsát, ezt is meghintjük a búzakeményítő második harmadával, majd erre ráhelyezzük a ribizlit, melyet a keményítő maradék részével megszórunk. Visszahelyezzük a sütőbe, 160 °C-on 30 percig sütjük.



Csúcsmenedzserként dolgozott, amikor orvosai figyelmeztetésére életformát váltott. Lajos Mary sokszor álmodott arról, hogy egy fagylaltozóban a maga készítette kézműves fagyikat árulja. Így hát belevágott. Persze, mint mindenben, ebben a szakmában is a tökéletesre törekedett. A fagylalt készítését a híres soltvadkerti fagylaltmestertől, a csoki készítését a Belga Csokoládéakadémián, a cukrászatot francia mesterektől leste el. Ma már a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatának tulajdonosa, a Cukrász Ipartestület elnökségi tagja. A Békebeli cukrászda Cegléd központjától 10 perc sétára, egy impozáns épületben nyitott meg immár tíz éve. A hagyományos torták és a francia cukrászművészet darabjai mellett büszkék a Kossuth kedvence nevű mandulás, narancsos süteményre, amelyet minden meleg ital mellé kísérő süteményként adnak. Tavasszal az egyik kedvenc torta a Békebeli ribizlis pite habkönnyű karamellizált tojásfehérjével.
ribizli , liszt , vaj , mandulaliszt , tojás , porcukor , vanília , piskótamorzsa , búzakeményítő