Nábelek Zsófia receptje
2020. március 25.- 250 g hajdinatészta
- 200 g laskagomba (vagy más szezonális gomba)
- 1 közepes fej hagyma
- 3 ek szezámolaj
- 2 ek szójaszósz
- 1 db citrom leve
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 tk szezámmag
- olaj a sütéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A hajdinatésztát sós, forró vízben kb. 10 percig főzzük, ha vékony soba tésztát használunk, annak 4-5 perc is elég. Leszűrjük, összekeverjük 2 ek szezámolajjal, és félretesszük hűlni (akár hűtőszekrénybe is tehetjük).
Összeállítjuk a szószt: a gyömbért lereszeljük, hozzáadjuk a szójaszószt, a citrom kifacsart levét, a maradék szezámolajat és az előzőleg száraz serpenyőben megpirított szezámmagot. Félretesszük. A hagymát félcentis szeletekre vágjuk, forró serpenyőben, kevés olajon aranybarnára pirítjuk, és hozzáadjuk a tésztához.
A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és magas lángon, kevés olajon pirítjuk. Amikor megpirult, enyhén sózzuk, összeforgatjuk, egy-két percig még a serpenyőben tartjuk, aztán hozzáadjuk a tésztához. Az egészet összeforgatjuk a szósszal. Tálaláskor szórjuk meg korianderrel, petrezselyemzölddel vagy akár metélőhagymával.

szójaszósz , szezámmag , gyömbér , citrom , vöröshagyma , gomba , hajdinatészta