Receptek

Hajtogatott tészta

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 23.

Többféle hajtogatott tészta létezik, az egyik a vajas (leveles) tészta, a másik az élesztős, vagyis a blundel, de ide tartoznak a hájas tészták is. A tészta térfogatnövelését az előtésztába hajtogatott zsiradék végzi el: a tészta közé hajtogatott vaj sütés közben elolvad, így alakulnak ki a vékony rétegek és emelkedik meg a sütemény.
A vajas tésztánál fontos, hogy minél sarkosabban nyújtsuk és hajtsuk a tésztát, mivel más térfogatnövelőt nem tartalmaz.

Hajtogatott tészta

1. Az előtésztánál fontos, hogy lehet lágyabb, könnyen formázható, mert ha száraz vagy feszes, akkor nyújtás közben szakadhat.2. A lisztet seperjük le a tésztáról, tegyük rá a vajas részt.3. A tésztafüleket hajtsuk a vajas részre, a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.4. Sodrófával ütögessük a sarkok felé a vajat, ügyelve arra, hogy egyenletesen osszuk szét. Nyújtsuk hosszúkás téglalap alakúra. A blundel tésztánál az előtésztához élesztőt is adunk, ami megemeli a tésztát. Fontos, hogy minél pontosabban nyújtsunk-hajtsunk, mivel nem kelt tészta, hanem leveles a cél. A vajas részt formázzuk minél sarkosabbra, igyekezzünk a levegőbuborékokat kinyomkodni. Lefóliázva pihentessük hűtőben fél órát. Az előtésztát pihentetés után lisztezett felületen lóhere alakban nyújtsuk ki úgy, hogy a közepén púpos maradjon.5. Szimpla hajtás: a tésztát képzeletben osszuk három egyenlő részre, és hajtsuk össze, mintha egy hivatalos levelet hajtanánk össze, közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.6. Dupla hajtás: a tésztát képzeletben újra háromfelé osztjuk, balról behajtjuk, mint a szimpla hajtásnál, majd jobbról is behajtjuk a tésztát.7. Ezután balról felhajtjuk a tésztát, mintha egy könyvet csuknánk be, így a rétegek tökéletesen fedik egymást.Egy másik technika szerint a kinyújtott tészta két szélét középig hajtjuk, majd így csukjuk össze, mint egy könyvet. Ezeket a hajtásokat ismételjük a receptleírások szerint, a tésztát minden szimpla vagy dupla hajtás között 90 fokkal elforgatva, a pihentetési időt mindig betartva!

8. A feltekert pálmalevél.9. A kész pálmalevél.

Pálmalevél
8-9. A kész vajas tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal, és bőségesen szórjuk meg cukorral. A két végéről tekerjük fel, szeleteljük 2 centiméteres darabokra és süssük 190 °C-on 20-25 percig.HIBALEHETŐSÉGEK
Ha egyenetlenül osztjuk szét a vajas részt, a tészta nem emelkedik meg. Nem megfelelő hőmérsékleten vagy ideig pihentetjük a tésztát, ami nyújtás közben kiszakad, túl feszes lesz. A vajas rész túl puha, kifolyik hajtogatás közben, a tészta nehezen kezelhetővé válik. Ugyanez történik, ha hideg sütőben sütjük. Blundeltésztánál túl hosszú pihentetés után a tészta rugalmatlanná válik. A túl sokáig meleg helyen tárolt tésztából a vaj kiolvad.

hajtogatott tészta