Receptek

Hamis Narancsdzsem

Hamis Narancsdzsem

Saly Noémi receptje

Mit tagadjam, a nyári befőzés örömeinél is jobban szeretem, ha télen dudorászhatok a fortyogó lekvárosfazék fölött. Átmelegszik a konyha, párállik az ablak, az egész lakást belengi a narancs, a citrom és a fűszerek illata... Igen ám, csakhogy így karácsony után, amikor a szokásosnál is laposabb a pénztárca, meggondolja az ember, hogy vegyen-e hirtelen felindulásból négy-öt kiló déligyümölcsöt. No, ehhez a recepthez sokkal kevesebb is elég, és akit nem avatok be a titokba, soha nem fog rájönni, mivel is alapoztam meg a pirítósra csorduló, aranyszínű dzsemet.

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg sárgarépa
  • 3 db citrom
  • 1 kg narancs
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 1,5 kg cukor
 
ESZKÖZÖK:

Éles kiskés, turmix vagy botmixer, kisebb fazék, nagyfazék, tálak, citromnyomó, reszelő.

 
ELKÉSZÍTÉSE:

A citromot és a narancsot a főzés előtti napon vékonyan meghámozom, és a héjakat többször váltott meleg vízben jól kiáztatom. A citromok levét kifacsarom. (Bölcs dolog félretenni egy fél citromhéjat: a répa úgy meg tudja fogni az ember kezét, hogy csuda, de a citrom lehozza.) A narancsot megszabadítom fehér bundájától is, felkockázom, ráöntöm a citromlevet, és kirakom a spájzba. Másnap felvirrad a répa napja: megtisztítom, a kisebbik fazékban puhára főzöm, majd kevés főzőlével leturmixolom. Míg a répa fődögél, hajszálvékony szeletekre vagdosom a kiázott narancs- és citromhéjat. A cukorból egy pohár vízzel szirupot készítek a nagyfazékban, hozzáadom a répapempőt meg a narancsot, és addig kavargatom az egészet, amíg a narancsdarabkák is kezdenek szétesni. Hozzáadom a felaprított héjat, hamar meghámozom és lereszelem a gyömbért, azzal is rotyog még öt-tíz percig, és kész. Forrón beüvegezem, fejre állítom, irány a dunsztolókosár.

CIFRÁZZAM?

Gyömbér helyett vagy mellett kerülhet bele 2-3 kávéskanálnyi őrölt kardamom, de elbír pár szegfűszeget vagy szerecsendió-virágot is. Még takarékosabb megoldás, ha a citromnak és a narancsnak csak a héját használjuk: az eredmény úgy is nagyon finom lesz. 

 
FELHASZNÁLÁSA:

Pirítóshoz, süteménybe, túrógombóchoz. A fűszeres változatok boldogan találkoznak sültekkel, kacsamájjal vagy a camembert és a brie családjába tartozó sajtokkal. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább