Receptek

Hétköznap is ünnepit: birsalmás csicsókaleves

Hétköznap is ünnepit: birsalmás csicsókaleves

A téli hónapok két legjobb alapanyaga egyértelműen a csicsóka és a birsalma, amelyeket most egy olyan krémlevesben párosítottunk, ami akár ünnepi fogásként is megállja a helyét. Nábelek Zsófi receptje!

A krémlevesek (és egyébként a levesek) könnyű kapaszkodók olyankor, amikor csak kevés időnk van a főzésre, de ez a csicsókaleves nem csak a hétköznapokra ajánlott, hanem néhány kiegészítővel akár ünnepi fogássá is átvariálható.

A receptben barnított vajat használunk, amelynek a dióssága tökéletesen kiegészíti a csicsóka édeskés földességét,

de ha erre nincs időnk, akkor alaposan felhevített, enyhén kiforralt vaj is tökéletesen működik.

Szeletelővel vagy mandolinnal néhány perc az előkészítés, úgyhogy tulajdonképpen 10-15 perc aktív munkával készíthetünk egy igazán különleges fogást végtelenül egyszerű alapanyagokból. A száraz fehérbor meghatározó a levesben, így lehetőleg jó minőségűt válasszunk. A tökmagolaj, a pörkölt dió, esetleg füstölt sópehely, pirított kesudió vagy paprikaolaj mind olyan kiegészítők, amelyektől igazán ünnepivé válik egy ennyire egyszerű leves is.

Birsalmás csicsókakrémleves

Hozzávalók

  • 500 g csicsóka
  • 1 nagy birsalma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 100 g vaj
  • 1 l alaplé (vagy víz)
  • Só, bors
  • 2 dl tejszín


A tálaláshoz:

  • 1 marék dió
  • 2 ek tökmagolaj


A csicsókát megtisztítjuk, meghámozzuk és félbevágjuk. Éles késsel, szeletelővel vagy mandolinnal néhány milliméter vékony szeletekre vágjuk. Hideg vízbe dobjuk és félretesszük, amíg a többi alapanyagot előkészítjük. A birsalmát meghámozzuk, negyedeljük és kivágjuk a magházát. Ugyanolyan vékony szeletekre vágjuk, mint a csicsókát, majd hideg, citromos vízben félretesszük.

Barnított vajat készítünk: ehhez a vajat egy edényben hevíteni kezdjük közepes hőfokon, és addig forraljuk, amíg a nedvességtartalma elforr, mogyorós-diós illatot áraszt és aranyló színt kezd kapni.

Habverővel kevergessük, hogy az alja ne égjen le.

Ekkor hozzáadjuk a csicsókát és alacsony lángon, időnként átkeverve 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a birsalmát, még 5 percig főzzük és felöntjük a száraz fehérborral és hagyjuk újraforrni. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és 15 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk.

Botmixerrel simára turmixoljuk és ha igazán selymesre szeretnénk, ezen a ponton átszűrjük vagy átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk és ha szükséges fűszerezzük. Tálaláskor néhány szem durvára tört (esetleg előtte megpörkölt) dióval megszórjuk, kevés tökmagolajjal meglocsoljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.