Receptek

Hogyan nyomjunk habzsákból?

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 29.

Kevert omlós tésztához:

  • 160 g puha vaj
  • 140 g porcukor
  • 5 db tojássárgája
  • 250 g liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 csipet só

ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Cukrászoknak, szakácsoknak fontos eszköz a habzsák, de az otthoni konyhákban nem alapvető kellék. Sütéskor viszont jól jön, ha nem kiskanállal kell ügyeskedni, vagy műanyag zacskós megoldással nehezíteni az amúgy sem könnyű pályát. Mert a habzsákból nyomást gyakorolni kell.

Nem mindegy, hogyan tartjuk a zsákot, hogyan fogjuk, milyen erővel nyomjuk, és milyen magasan vagy alacsonyan tartjuk nyomás közben.

Lehet még kapni textilzsákokat, amelyeket használat után ki kell mosni, ez a környezetet is kevésbé terheli, de az egyszer használatosnak árult műanyag habzsákokat is nyugodtan felhasználhatjuk többször – mivel nemcsak pillekönnyű habokat kell nyomni belőlük, hanem sokszor olyan tömörebb masszákat, mint az égetett tészta vagy a macaron, ezért a műanyagból készült habzsákoknak is jól kell bírniuk a gyűrődést. Gyakorláshoz érdemes kevert omlós tésztát használni – ebből készül például a néró is.

A kevert omlós tészta elkészítése: A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, a narancs héját, majd keverjük bele a sütőporral és sóval összekevert lisztet. A habzsákot könnyebb megtölteni, ha pohárba vagy kancsóba állítjuk, így mindkét kezünk szabad, nem kell az egyikkel tartani a zsákot.

1. Ha használunk idomcsövet, először vágjuk le a zsák hegyét, és illesszük be a csövet.


2. Folyékony masszáknál egyszerű trükk, ha a zsákot betömködjük az idomcsőbe, így nem folyik ki töltés közben a zsákból.

3. Mielőtt lezárjuk a zsák végét (hiszen így könnyebb dolgozni vele), győződjünk meg róla, hogy nincsenek levegőbuborékok a zsákban, különben nyomás közben a massza „köpködni” fog. Akár sima csövet, akár csillagot használunk, fektessük a habzsákot a tenyerünkbe, hüvelykujjal szorítsunk el annyi masszát a zsákban, amennyi a tenyerünkben elfér – így a legkönnyebb nyomni. Ha a teli zsák tetejéről próbálnánk, sokkal több erőt kellene kifejteni és úgy irányítani is nehezebb a masszát.

4. Kb. 1 centi magasról nyomjuk a masszát a sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire vagy lemezre. Ha kerek halmokat készítünk, ne húzzuk, mozgassuk nyomás közben (csak akkor, ha a recept írja!), így egyenletesen terül szét a massza.

5. Készíthetünk „karmokat” is, vagy hosszúkás formákat, ilyenkor oldalról nyomjuk a masszát, a végén a csövet a tepsire fordítva vágjuk le a végét. Akár sima, akár csillagcsővel nyomunk, amikor a halmok elérték a megfelelő méretet, hagyjuk abba a nyomást, és csak ezután húzzuk el a cső száját – így lehet elkerülni a kunkorodó tésztavégeket.


HIBALEHETŐSÉGEK
- Sokáig tartjuk a kezünkben a zsákot, a massza megolvad, elfolyik.
- Túl magasról nyomjuk a masszát, nem terül szépen.
- Nem nyomjuk egyenletesen, „facsarjuk” a zsákot, így nem lehet irányítani a massza terülését.


habzsák , eszközök

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra