Nábelek Zsófia receptje
2020. március 29.Kevert omlós tésztához:
- 160 g puha vaj
- 140 g porcukor
- 5 db tojássárgája
- 250 g liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
Lehet még kapni textilzsákokat, amelyeket használat után ki kell mosni, ez a környezetet is kevésbé terheli, de az egyszer használatosnak árult műanyag habzsákokat is nyugodtan felhasználhatjuk többször – mivel nemcsak pillekönnyű habokat kell nyomni belőlük, hanem sokszor olyan tömörebb masszákat, mint az égetett tészta vagy a macaron, ezért a műanyagból készült habzsákoknak is jól kell bírniuk a gyűrődést. Gyakorláshoz érdemes kevert omlós tésztát használni – ebből készül például a néró is.
A kevert omlós tészta elkészítése: A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, a narancs héját, majd keverjük bele a sütőporral és sóval összekevert lisztet. A habzsákot könnyebb megtölteni, ha pohárba vagy kancsóba állítjuk, így mindkét kezünk szabad, nem kell az egyikkel tartani a zsákot.
1. Ha használunk idomcsövet, először vágjuk le a zsák hegyét, és illesszük be a csövet.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005661-700x467-770x_.jpg?token=d8b0d90fa70fd20ac429db9585f6d5dc)
2. Folyékony masszáknál egyszerű trükk, ha a zsákot betömködjük az idomcsőbe, így nem folyik ki töltés közben a zsákból.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005664-700x467-770x_.jpg?token=4e71d829970088d8dbda8b199fc5294a)
3. Mielőtt lezárjuk a zsák végét (hiszen így könnyebb dolgozni vele), győződjünk meg róla, hogy nincsenek levegőbuborékok a zsákban, különben nyomás közben a massza „köpködni” fog. Akár sima csövet, akár csillagot használunk, fektessük a habzsákot a tenyerünkbe, hüvelykujjal szorítsunk el annyi masszát a zsákban, amennyi a tenyerünkben elfér – így a legkönnyebb nyomni. Ha a teli zsák tetejéről próbálnánk, sokkal több erőt kellene kifejteni és úgy irányítani is nehezebb a masszát.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005670-600x900-770x_.jpg?token=98a652b5a0f3c6d1e5d06c16e863f6a7)
4. Kb. 1 centi magasról nyomjuk a masszát a sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire vagy lemezre. Ha kerek halmokat készítünk, ne húzzuk, mozgassuk nyomás közben (csak akkor, ha a recept írja!), így egyenletesen terül szét a massza.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005678-700x467-770x_.jpg?token=6d8761522f9c2ec28169e0df5f393a23)
5. Készíthetünk „karmokat” is, vagy hosszúkás formákat, ilyenkor oldalról nyomjuk a masszát, a végén a csövet a tepsire fordítva vágjuk le a végét. Akár sima, akár csillagcsővel nyomunk, amikor a halmok elérték a megfelelő méretet, hagyjuk abba a nyomást, és csak ezután húzzuk el a cső száját – így lehet elkerülni a kunkorodó tésztavégeket.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005681-700x467-770x_.jpg?token=d3436147595c29bc35327ce9ffc4a6d9)
- Sokáig tartjuk a kezünkben a zsákot, a massza megolvad, elfolyik.
- Túl magasról nyomjuk a masszát, nem terül szépen.
- Nem nyomjuk egyenletesen, „facsarjuk” a zsákot, így nem lehet irányítani a massza terülését.