Receptek

Rizspuding, karamella, mogyoróhab, feketeribizli-szorbet

Pethő Balázs receptje:

Rizspuding, karamella, mogyoróhab, feketeribizli-szorbet

A RIZS

HOZZÁVALÓK:
  • 250 g jázminrizs
  • 500 ml tej
  • 1 l víz
  • 80 g cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet és a vizet feltesszük cukorral, sóval. Felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és nagyon kis lángon 30 percig "fortyogtatjuk".Hagyjuk kihűlni.

! TIPP

A vizet töltsük először a lábosba, így nem kozmál oda a tej.

TOJÁSHAB, TEJSZÍN

HOZZÁVALÓK:
  • 2 db tojásfehérje
  • 40 g cukor
  • 250 g hideg tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojást félig felverjük, majd a cukor hozzáadásával lágy habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a rizsbe. Felverjük a tejszínt is, és ezt is rizshez keverjük.

! TIPP

A tojáshabot szobahőmérsékleten, gondosan zsírtalanított tálban, a tejszínt jéghidegen verjük fel.

FÖLDIMOGYORÓHAB

HOZZÁVALÓK:
  • 150 g pörkölt földimogyoró (sótlan)
  • 200 ml tej
  • 100 ml + még kb. 250 ml tejszín
  • 80 g cukor
  • 2 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet és 100 ml tejszínt összekeverünk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a mogyorót. Forrástól számított hét percig főzzük. Az egészet turmixoljuk (ha van, thermomixben), majd nagyon finom, 4 réteg gézzel bélelt szűrőn leszűrjük (ehhez az étteremben superbaget használunk, ami egy különleges szövésű műanyag zsák, három különböző finomságban kapható, és rendkívül finoman be lehet vele állítani a pürék és mártások állagát). A pürét 500 ml-re kiegészítjük tejszínnel. Habszifonba töltjük, egy patront nyomunk bele. Hűtőszekrényben tároljuk, tálalás előtt negyedórával kivesszük a hűtőből.

SZORBET

Az étteremben ribizlipürével készül. Otthon szezonban friss, egyébként mélyfagyasztott ribizlit turmixolunk, majd szitán áttörjük.

HOZZÁVALÓK:
  • 600 g feketeribizli-püré (Boiron)
  • 310 g almalé
  • 290 g jégkocka
  • 15 g pektin (sűrítő-és zselésítőanyag, kapható por formában, zacskóban)
  • 160 g cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

Az almalevet felmelegítjük, hozzáadjuk a pektint, felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot. A meleg szirupot erős falú turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a jégkockákat és a pürét.

Mélyhűtőbe tesszük, negyedóránként átkeverjük. Lehetőleg frissen tálaljuk, mert később fagyos lesz az állaga.

KARAMELL

HOZZÁVALÓK:
  • 150 g cukor
  • 2 ek víz
ELKÉSZÍTÉSE:

A cukorból és a vízből közepesen sötét karamellamártást készítünk.

! TIPP

Készítsünk oda előre egy nagyobb vizes edényt ecsettel, és a karamellizálódás során folyamatosan ecseteljük a lábos szélét, hogy megakadályozzuk a kikristályosodást. Ezenkívül készítsünk még oda egy nagyobb vízzel telt edényt is, amelybe az adott pillanatban (hogy leállítsuk a cukor további barnulását) belemárthatjuk a karamellás edényünket.

TÁLALÁS:

Pohárba kanalazzuk a tejberizst, ráadunk egy vékony réteg karamellát, a habszifonból sós földimogyoróhabot nyomunk rá, erre ültetjük a szorbetet.

! TIPP

Jól működik ananászos vagy vaníliás fagylalttal is. A még meleg tejberizsbe adhatunk három (hideg vízbe áztatott, majd kicsavart) zselatinlapot is (ügyelve rá, hogy ezzel ne forraljuk már fel): így feszesebb lesz az állaga, és karakteresen eltér a mogyoróhabtól. #

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.