Nábelek Zsófia receptje
2020. december 4.Tészta
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 60 g hideg vaj
- 60 g hideg zsír
- 2 g só
- 8 g élesztő
- 50 g porcukor
- 1 db tojássárgája
- 50 g tejszín
- 60 g tejföl
Töltelék
Hozzávalók:
- lekvár
- 1 db tojássárgája
- porcukor
A lisztet összemorzsoljuk a sóval, a zsiradékokkal és a porcukorral.
A tojássárgáját, a tejszínt, a tejfölt és az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes alaphoz.
A legegyszerűbb késes robotgéppel dolgozni. Gyorsan összedolgozzuk a tésztát.
20 grammos gombócokra osztjuk,
majd a tenyerünkkel egyenletes gombóccá görgetjük (virgoljuk).
A hókiflikhez egyesével nyújtsuk a gombócokat háromszögformára, a felső részre töltsünk egy kiskanál lekvárt,
majd tekerjük fel úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki,
formázzuk kifli alakúra
és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta magas zsírtartalma miatt egyáltalán nem szükséges lisztezni a munkafelületet.
A korongokhoz nyújtsunk kör alakúra egy-egy gombócot, az egyik közepét vágjuk be keresztben.
Lekvárral ragasszuk össze a két tésztakorongot, a széleken nyomkodjuk le és egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk kerekre.
Kenjük meg tojássárgájával, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
A hókifliket még forrón forgassuk porcukorba, majd amikor kihűltek, újra forgassuk át őket. Lezárt dobozban egy-két hétig elállnak, és minden nappal csak finomabbak lesznek.
liszt , vaj , zsír , élesztő , porcukor , tojás , tejszín , tejföl , lekvár