Receptek

Hókifli és lekváros korong

Nábelek Zsófia receptje

2020. december 4.

Tészta
Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 60 g hideg vaj
  • 60 g hideg zsír
  • 2 g só
  • 8 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g tejszín
  • 60 g tejföl

Töltelék
Hozzávalók:

  • lekvár
  • 1 db tojássárgája
  • porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lisztet összemorzsoljuk a sóval, a zsiradékokkal és a porcukorral.


A tojássárgáját, a tejszínt, a tejfölt és az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes alaphoz.



A legegyszerűbb késes robotgéppel dolgozni. Gyorsan összedolgozzuk a tésztát.



20 grammos gombócokra osztjuk,


majd a tenyerünkkel egyenletes gombóccá görgetjük (virgoljuk).


Lefóliázva tegyük hűtőbe 20 percre.


A hókiflikhez egyesével nyújtsuk a gombócokat háromszögformára, a felső részre töltsünk egy kiskanál lekvárt,


majd tekerjük fel úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki,



formázzuk kifli alakúra


és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta magas zsírtartalma miatt egyáltalán nem szükséges lisztezni a munkafelületet.

A korongokhoz nyújtsunk kör alakúra egy-egy gombócot, az egyik közepét vágjuk be keresztben.


Lekvárral ragasszuk össze a két tésztakorongot, a széleken nyomkodjuk le és egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk kerekre.



Kenjük meg tojássárgájával, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Mindkét süteményt süssük 175 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 percig.



A hókifliket még forrón forgassuk porcukorba, majd amikor kihűltek, újra forgassuk át őket. Lezárt dobozban egy-két hétig elállnak, és minden nappal csak finomabbak lesznek.

TIPP! - Ugyanez a recept két rúd bejgli tésztájának felel meg.



liszt , vaj , zsír , élesztő , porcukor , tojás , tejszín , tejföl , lekvár