A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Homár parmezánnal

Bereznay Tamás receptje

2019. március 26.
  • 1 db hosszában kettévágott homárfarok
  • 1 ek frissen reszelt parmezán
  • 1 ek pankomorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 db citrom reszelt héja

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

A homár jól felismerhető nagy ollóiról, amelyek az első lábpáron vannak, sőt az első két futólábpáron is van két kisebb olló. Homárt leginkább Európában és Észak-Amerikában halásznak, homárkosarak segítségével. Csaliként kígyót vagy tarisznyarákot használnak. Amerikában és Kanadában a homárállomány megcsappant, Németországban is törvények szabályozzák a védelmüket, csak bizonyos méretek halászhatók.

Ínyencek körében az európai homár a legkedveltebb, húsa egyesek szerint ízletesebb,

mint az amerikai homáré. Az európai fajta mélykék színű páncélja foltos mintázatú. Az amerikai homár sötét szürkésbarna. Főzéskor mindkettő egyformán vörös lesz, mint a languszta. A homárok tenyésztésére irányuló próbálkozások eddig sikertelenek voltak a magas költségek miatt. A homár ugyanis szép komótosan növekszik.


Hogyan fogjuk meg a homárt?
Az élő homárt a hátpáncélnál fogjuk meg: vigyázat, a védekező állatokkal nem ajánlatos tréfálni! Tüskéi és sarkantyúi hegyesek.

HOMÁR PÁNCÉLJÁNAK FELNYITÁSA

1. Hirtelen csavarással válasszuk el a megfőtt rák fejét a testétől


2-3. Ollóval vágjuk át a farki rész alsó felét,


és húzzuk ki a páncélból


4. Az ollót feltörjük, a húst egy darabban kivehetjük az ollóból


Elkészítése: Az összes hozzávalót összekeverjük és elosztjuk a két homárfarok húsos felén. Grillsütő alatt világosra pirítjuk. Citromos hollandi mártással és petrezselyemolajjal tálaljuk.

citrom , petrezselyem , parmezán , homárfarok , pankomorzsa , vaj