Receptek

Homár parmezánnal

Homár parmezánnal

Bereznay Tamás receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db hosszában kettévágott homárfarok
  • 1 ek frissen reszelt parmezán
  • 1 ek pankomorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 db citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összes hozzávalót összekeverjük és elosztjuk a két homárfarok húsos felén. Grillsütő alatt világosra pirítjuk. Citromos hollandi mártással és petrezselyemolajjal tálaljuk.

HOMÁR
A homár jól felismerhető nagy ollóiról, amelyek az első lábpáron vannak, sőt az első két futólábpáron is van két kisebb olló. Homárt leginkább Európában és Észak-Amerikában halásznak, homárkosarak segítségével. Csaliként kígyót vagy tarisznyarákot használnak. Amerikában és Kanadában a homárállomány megcsappant, Németországban is törvények szabályozzák a védelmüket, csak bizonyos méretek halászhatók. Ínyencek körében az európai homár a legkedveltebb, húsa egyesek szerint ízletesebb, mint az amerikai homáré. Az európai fajta mélykék színű páncélja foltos mintázatú. Az amerikai homár sötét szürkésbarna. Főzéskor mindkettő egyformán vörös lesz, mint a languszta. A homárok tenyésztésére irányuló próbálkozások eddig sikertelenek voltak a magas költségek miatt. A homár ugyanis szép komótosan növekszik.

HOGYAN FOGJUK MEG A HOMÁRT?

Az élő homárt a hátpáncélnál fogjuk meg: vigyázat, a védekező állatokkal nem ajánlatos tréfálni! Tüskéi és sarkantyúi hegyesek.

HOMÁR PÁNCÉLJÁNAK FELNYITÁSA

1. Hirtelen csavarással válasszuk el a megfőtt rák fejét a testétől

2-3. Ollóval vágjuk át a farki rész alsó felét, és húzzuk ki a páncélból

4. Az ollót feltörjük, a húst egy darabban kivehetjük az ollóból

ELKÉSZÍTÉSE:

A homárt hosszabban, kb. 30 percig fözzük, forró vízben. Rendkívül ízletes, nem kell fűszerezni, elég egy szósz, abba mártogatva fogyaszthatjuk. Természetesen grillen és sütve is finom.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.