Receptek

Kacsamell karamellizált birsalmával

Nábelek Zsófia receptje

2021. február 15.
  • 2 db bőrös kacsamell
  • 1 db nagyobb birsalma
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 kk barna cukor

ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A kacsamellet szárazra töröljük mindkét oldalán.
A bőrös felét éles késsel finoman bevagdossuk – minél mélyebben vágjuk be (de nem teljesen a húsig!), annál több zsír sül ki belőle:

ha zsírosabban szeretik, csak hajszálnyira irdalják be a bőrt.


Sózzuk mindkét oldalán, a bőrös felére jusson egy kicsivel több.

Tegyük a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé hideg, lehetőleg vastag falú vagy öntöttvas serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük melegíteni.

Közben nyomjuk le egy másik serpenyővel vagy egy edénnyel, amitől a kacsamell nem ugrik össze, a széle pedig nem hajlik fel.


Tartsuk közepes lángon a serpenyőt – akkor jó, ha halkan serceg a kacsa zsírja. Ha hangosan, erősen fortyog, vegyük lejjebb a lángot, míg ha nem hallunk felőle, vegyük kicsit feljebb. Így süssük 8-10 percig, amíg a kacsa aranybarnára és ropogósra sül.

Közben ne piszkáljuk, csak a vége felé ellenőrizzük. Ekkor fordítsuk meg, süssük további két percig, majd emeljük egy tányérra és hagyjuk pihenni, amíg elkészül mellé a birsalma.

A zsír nagy részét öntsük ki a serpenyőből, de hagyjunk benne két evőkanálnyit.

A gyümölcsöt meghámozzuk, kivágjuk a kemény magházát, majd kb. 2 centis gerezdekre, cikkekre vágjuk. Szórjunk egy kiskanálnyi barna cukrot a serpenyőbe, majd tegyük hozzá a birsalma-szeleteket és pirítsuk minden oldalát aranybarnára.

Öntsük hozzá a fehérbort és forraljuk össze, majd ezzel a mártással együtt tálaljuk a felszeletelt kacsamellhez.



kacsamell , birsalma , fehérbor