A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kacsamellfilé meggyel, káposztás "nudlival"

Volenter István receptje

2019. április 30.

Kacsamellfilé
Hozzávalók:

  • 1 db/fő kacsamellfilé

  • 30 g barna cukor
  • 10 g koriandermag
  • 10 g csillagánizs
  • 5 g babérlevél
  • 10 g egész fekete bors
  • 10 g boróka

Pirított káposzta
Hozzávalók:

  • 50 g kacsazsír
  • 100 g fehér hagyma
  • 500 g fejes káposzta
  • 50 g barna cukor

  • 10 g koriandermag
  • 50 g fehérbor
  • 80 g almaecet
  • 2 db friss babérlevél

Nudli
Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 300 g rétesliszt
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g kacsazsír

Meggyjus
Hozzávalók:

  • 500 g mirelit magozott meggy
  • 100 g barna cukor
  • 200 ml vörösbor
  • 2 db csillagánizs
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 db borókabogyó
  • 1 db friss babérlevél

  • 20 g főtt zöld bors
  • 1 ek liszt vagy 1/2 kk xantán
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
Kacsamellfilé elkészítése:
A fűszereket szárazon serpenyőben enyhén megpirítjuk, ha kihűlt, sóval és barna cukorral mozsárban vagy kávédarálóban finomra őröljük. A kacsamellet hártyázzuk, bőrét beirdaljuk, közepesen forró serpenyőben ropogósra kisütjük, majd a húsos oldalát fűszerezzük. 110 °C-os sütőben 56 °C-os maghőmérsékletig sütjük, tálalás előtt serpenyőben újra ropogósra sütjük, 5-6 percet pihentetjük, tálaljuk.

Pirított káposzta elkészítése:
A szálaira vágott fehér hagymát a cukorral zsíron karamellizáljuk, hozzáadjuk a reszelt káposztát és babérlevelet, sózzuk, tovább pirítjuk, hozzáadjuk a bort és az ecetet is elpárologtatjuk.

Nudli elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, forrón hámozzuk, és azonnal áttörjük, szobahőmérsékletre hűtjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, gyorsan sima tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán nudli formára alakítjuk, sós vízben kifőzzük, tálalás előtt a mellből kisütött zsírban megpirítjuk.

Meggyjus elkészítése:
Minden hozzávalót egyben felteszünk főni, gyenge lángon 25 percig főzzük, leszűrjük, majd liszttel vagy xantánnal sűrítjük.



fejes káposzta , vörösbor , meggy , koriander , kacsamellfilé , csillagánizs , boróka , fehérbor , babérlevél , vaníliarúd , xantán