A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sváb káposztás gombóc

Etsberger Teréz receptje

2018. július 23.
  • füstölt csülök
  • káposzta
  • só, bors, babérlevél
  • tej, cukor, élesztő
  • tojás
  • liszt


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A svábok mindig is ügyeltek arra, hogy semmi ne menjen veszendőbe. Főleg télidőn ne, amikor amúgy is nehéz volt hozzájutni friss alapanyagokhoz. Ezért aztán úgy főztek, hogy összegyűjtöttek minden fellelhető ételalkotót, és olyat főztek belőle, amiből mindenki jóllakott. Ilyen a sváb káposztás gombóc is. Káposzta ugyanis mindig akadt, ahogyan kolbász, csülök, liszt és szalonna is. Az étel sokféleképpen készíthető, kiegészítői családonként változnak; Etsberger Teréz ma is úgy főzi, ahogyan egykor otthon látta.„Ha olyan húst használunk, melynek puhulásához hosszabb időre van szükség, akkor a káposztával együtt főzzük lábasban. Ha füstölt csülökkel készítjük, azt érdemes külön vízben előre főzni, hogy veszítsen füstös ízéből. Az étel készítéséhez sót, borsot, babérlevelet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát használok, a gombócokat csak akkor teszem hozzá, amikor a hús félkészre puhult.

A gombócot így kell elkészíteni: 2 dl langyos tejben egy csipetnyi cukorral megfuttatom az élesztőt, 2 tojással, egy kávéskanál sóval és fél kiló liszttel összedolgozom, 40 percig pihenni hagyom, majd a megkelt tésztából öklömnyi nagyságú gombócokat formázok.

A hozzávalókat egyenletesen elosztva teszem a lábosba, de arra ügyelni kell, hogy káposztából mindenhová jusson: alulra, középre és felülre is. A húsokat érdemes a gombócok közé igazítani. Ezt aztán fedjük le, és a tűzhelyen 180 °Con főzzük 22,5 órán át. Majd a fedőt nem vesszük le róla, hanem hagyjuk saját gőzében állni, mert az étel ekkor áll össze igazán.”


csülök , káposzta