Receptek

Sváb káposztás gombóc

Sváb káposztás gombóc

Etsberger Teréz receptje

A svábok mindig is ügyeltek arra, hogy semmi ne menjen veszendőbe. Főleg télidőn ne, amikor amúgy is nehéz volt hozzájutni friss alapanyagokhoz. Ezért aztán úgy főztek, hogy összegyűjtöttek minden fellelhető ételalkotót, és olyat főztek belőle, amiből mindenki jóllakott. Ilyen a sváb káposztás gombóc is. Káposzta ugyanis mindig akadt, ahogyan kolbász, csülök, liszt és szalonna is. Az étel sokféleképpen készíthető, kiegészítői családonként változnak; Etsberger Teréz ma is úgy főzi, ahogyan egykor otthon látta.

„Ha olyan húst használunk, melynek puhulásához hosszabb időre van szükség, akkor a káposztával együtt főzzük lábasban. Ha füstölt csülökkel készítjük, azt érdemes külön vízben előre főzni, hogy veszítsen füstös ízéből. Az étel készítéséhez sót, borsot, babérlevelet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát használok, a gombócokat csak akkor teszem hozzá, amikor a hús félkészre puhult.

A gombócot így kell elkészíteni: 2 dl langyos tejben egy csipetnyi cukorral megfuttatom az élesztőt, 2 tojással, egy kávéskanál sóval és fél kiló liszttel összedolgozom, 40 percig pihenni hagyom, majd a megkelt tésztából öklömnyi nagyságú gombócokat formázok.

A hozzávalókat egyenletesen elosztva teszem a lábosba, de arra ügyelni kell, hogy káposztából mindenhová jusson: alulra, középre és felülre is. A húsokat érdemes a gombócok közé igazítani. Ezt aztán fedjük le, és a tűzhelyen 180°C-on főzzük 2,5 órán át. Majd a fedőt nem vesszük le róla, hanem hagyjuk saját gőzében állni, mert az étel ekkor áll össze igazán.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.