A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kakukkfüves padlizsánkrémleves pirított fenyőmaggal

Segal Viktor receptje

2012. február 16.
  • 1 kg padlizsán (3 közepes méretű)
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • fél szál póréhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 szál közepes sárgarépa, meghámozva, apróra kockázva
  • negyed gumó zeller, meghámozva, apróra kockázva
  • 1,5 l leszűrt hús- vagy zöldségleves
  • 4 ek fenyőmag, megpirítva
  • 2 ág friss kakukkfű, lemorzsolva
  • 4 dkg hideg vaj vagy néhány evőkanál olívaolaj
  • só, bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
200 °C-ra előmelegített sütőbe, tepsire helyezzük egészben a padlizsánokat. Villával kissé megszurkáljuk őket. Kb. 45-50 percig sütjük, amíg belül teljesen megpuhul, kívül a héja pedig teljesen égett, szinte szenes.

Közben lepirítjuk a zöldségeket: egy serpenyőben, olajon, közepes lángon megpirítjuk a finomra aprított hagymákat, fokhagymát, egyszerre hozzáadjuk az apró kockákra vágott sárgarépát és zellert is, és addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik, kb. 15 percig.

A megsült padlizsánt vágódeszkára helyezzük, hosszában kettévágjuk, majd kanállal óvatosan kikaparjuk a húsát, úgy, hogy a szenes héjából semmiképpen ne kerüljön bele.

A padlizsánpépet hozzáadjuk a pirított zöldségekhez, majd felöntjük a leszűrt alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet. Kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhult. Botmixerrel vagy robotgépben simára pürésítjük.

Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a fenyőmagot, és egy kevés olívaolajat öntünk rá.


padlizsán , vöröshagyma , fokhagyma , póréhagyma , zeller , olívaolaj , kakukkfű , zöldségleves

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra