Receptek

Kelt tészta

Nábelek Zsófia receptje

2021. február 22.

Hozzávalók a briós-tésztához:

  • 250 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 30 g olvasztott vaj
  • 10 g élesztő
  • 150 g langyos tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás a kenéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A kelt tészták a biológiailag lazított tészták közé tartoznak, vagyis az élesztőben lévő enzimek végzik el a tészta térfogatának növelését, szerkezetének lazítását, és a tészta ízét is befolyásolják.
A biológiai lazítás bonyolult folyamat, amelynek az egyik – ha nem a legfőbb – faktora a megfelelő hőmérséklet, emellett a liszt sikértartalma és minősége is számít tésztakészítéskor.
A dagasztás nem megspórolható folyamat, ezzel ugyanis nemcsak az alapanyagokat keverjük el teljesen, hanem a lisztben lévő sikér duzzadását és a vízmegkötést is segíti, ezzel tökéletes táptalajt biztosítva az élesztőgombáknak.
Ha az élesztőt kevés folyadékban, liszttel felfuttatjuk (kovásznak nevezzük, de a kenyér készítéshez használt kovász nem tartalmaz hozzáadott élesztőt), akkor ezt a folyamatot gyorsítjuk, hiszen ilyen ideális közegben az élesztőgombák gyorsabban dolgozhatnak.
Ha sok tojást, cukrot és zsiradékot használunk,  azok visszaszoríthatják ezt a folyamatot.


ELKÉSZÍTÉSE:
A legegyszerűbb kelt tészta a briós tésztája, amin könnyen lehet gyakorolni a tésztakészítést és -formázást is. Hálás sütemény, ha betartjuk a leírtakat, garantáltan sikerülni fog. A tésztához a porcukrot és az élesztőt egy kis tálkában addig keverjük, amíg az élesztő folyékony lesz.



1. Hozzáadjuk a langyos tejet, összekeverjük, megszórjuk a felületét liszttel, és félretesszük, amíg felhabosodik. Ezzel szaporítjuk a gombákat, tulajdonképpen életre keltjük a tészta alapját.

2. A lisztet, a vajat, a tojássárgáját és a sót összekeverjük a felfuttatott élesztővel, 5 percig dagasztjuk. 30 percig meleg helyen pihentetjük.


Ha brióst készítünk, 70 grammos darabokra szaggatjuk a tésztát.


3.
A gombócokat két részre osztjuk, megsodorjuk, és a képen látható módon megfonjuk.


Felvert tojással lekenjük a briósokat, hagyjuk 20 percet kelni. Újra lekenjük tojással, megszórjuk cukorral, mákkal, szezámmaggal, és még 20 percet kelesztjük. 180-190 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.


Fontos tudni!
Az összekeveréshez a 20-25 °C az ideális hőmérséklet, a liszt, a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, a folyadék langyos (ha mást nem ír a recept).
A dagasztás utáni pihentetéshez szintén 20-25 °C az ideális, mivel a sütőélesztő 25 °C-on szaporodik, 30 °C-on már erjed, viszont túl magas hőmérsékleten (50 °C felett) már elpusztul, tehát nem végzi el azt a feladatot, amiért a tésztához adjuk.

liszt , porcukor , vaj , élesztő , tej , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra