Receptek

Képviselőfánk francia módra

Képviselőfánk francia módra

Palágyi Eszter receptje 4 fő részére

ÉGETETT TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g tej
  • 100 g víz
  • 4 g
  • 4 g Koronás Kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 110 g liszt
  • 200 g tojás (kb. 3-4 db felvert tojás)

ROPOGÓS TETŐ HOZZÁ

HOZZÁVALÓK:

  • 50 g puha vaj
  • 60 g barna cukor
  • 60 g liszt

VANÍLIAKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g tej
  • 20 g főzőtejszín
  • 25 g tojássárgája (kb. 2 db)
  • 10 g étkezési keményítő
  • 20 g Koronás Kristálycukor
  • 1 db lapzselatin (hideg vízbe áztatva és utána lecsöpögtetve)
  • 1/4 db kikapart vaníliarúd belseje
  • csipet só
  • 55 g vaj

ELKÉSZÍTÉSE:

Az égetett tésztához a vizet felforraljuk a vajjal. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és egy fakanállal gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre és alacsony lángon további 1 percig kevergetjük, hogy a tészta kissé kiszáradjon. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojást, és hagyjuk kihűlni.

A ropogós tetőhöz összekeverjük a hozzávalókat, majd két sütőpapír között 1 mmesre kinyújtjuk és egy órára hűtőbe tesszük. A sütőtálcát kivajazzuk. Az égetett tésztát habzsákba töltjük, kör alakban két méretet (kb. 5 cm és 3 cm átmérő) nyomunk a sütőtálcára, és a tetejére helyezzük a kinyújtott, majd méretre kiszúrt, ropogós keverékünket.

A sütőbe rakjuk a tésztácskákat, és kb. 15 perc alatt 185 °C-on aranybarnára sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, és a tésztát további 3-4 percig bent hagyjuk, résnyire nyitott ajtók mellett. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük.

A vaníliakrémhez a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a vaníliamagokkal és az étkezési keményítővel. A tejet és a tejszínt szintén kisebb adagokban, folyamatosan hozzácsurgatva belekeverjük. Az így kapott keveréket egy tejforralóban, alacsony lángon forrástól számítva 4 percig főzzük. Egy tiszta tálba átöntve elkeverjük a zselatinlapot és a hideg vajat, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és hűtőbe tesszük.

TÁLALÁS:

A krémet kézi habverővel habosra keverjük és habzsákba töltjük. Csillagcsövet használunk. A nagyobb darab tésztákat, ha már teljesen kihűltek, a krémmel megtöltjük. A kisebbeket felvert, kikapart vaníliamagokkal és porcukorral ízesített tejszínhabbal töltjük meg.

Tálaláskor kívülről díszítjük az ízesített tejszínhabbal, vaníliakrémmel és vékonyra kinyújtott, méretre kiszúrt marcipánnal. Plusz díszítés az „édes szalma”: 1 db finomra vágott rétestésztát olvasztott vajjal és porcukorral ízesítünk, és 180 °C-os sütőben 4-5 percig sütjük. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.