Kolozsvári szalonnával hájhártyába göngyölt sertéshúsgombóc gerslivel, savanyúkáposzta-krémmel.
A cukrot óvatosan felolvasztjuk, rátesszük a káposzta felét, majd 2,5 dl húsalaplével folyamatos kevergetés közben puhára pároljuk. A káposzta másik felét 5 dl alaplével megfőzzük. Még melegen szétturmixoljuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az árpagyöngyöt, sóval, borssal ízesítjük, és a maradék húsalaplével kb. 20 perc alatt készre főzzük.
A darált húst összekeverjük az elkészített árpagyönggyel, és a kiterített sertéshálóra helyezzük. Óvatosan feltekerjük, majd kívülről a szeletelt szalonnába tekerjük. Meleg serpenyőben minden oldalát körbesütjük, majd 160 °C-os sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A négy legszebb káposztalevelet forró serpenyőben megpirítjuk. A zsírszalonnából töpörtyűt készítünk. Tálaláskor a sült káposztalevélre helyezzük a megpárolt káposztát, és mellétesszük a háromba vágott sertéshúst. Evőkanállal megformázzuk a savanyúkáposzta-krémet, melyre frissen készített töpörtyűt szórunk.