Receptek

Körtés-gesztenyehabos szelet

Körtés-gesztenyehabos szelet

Száraz Sándor receptje

KÖRTÉS PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:
  • 160 g körte, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 95 g olaj
  • 135 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1 db tojás
  • 2 g
  • 2 g fahéj
  • 2 g szódabikarbóna
  • 1 g sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:

Habverővel keverjük össze az olajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és a sót. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk a tojásos masszához, és keverjük tovább, míg sima tésztát nem kapunk.

1.1.

Adjuk hozzá a reszelt körtét (1), és kenjük szilikon sütőlapra vagy sütőpapírral bevont tepsire (2) (ez esetben a papír széleit súlyozzuk le). Légkeveréses sütőben 160-165 °C-on süssük 10-12 percig, míg szép világosbarna lesz a felülete.

2.2.

 

GESZTENYEMOUSSE

HOZZÁVALÓK AZ OLASZHABHOZ:
  • 62 g cukor
  • 17 g víz
  • 30 g tojásfehérje
TOVÁBBI HOZZÁVALÓK:
  • 250 g gesztenyemassza
  • 150 g tejszín
  • 5 g lapzselatin
  • rum, ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:

Áztassuk be jeges vízbe a zselatinlapokat. Verjük fel a tojásfehérjét és készítsük el az olaszhabot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd mikor teljesen feloldódott a cukor, és a szirup már pár perce forrásban van, ellenőrizzük hólyagpróbával, hogy elérte-e a megfelelő hőmérsékletet, ami az olaszhab készítésének egyik legfontosabb feltétele. Mártsunk a szirupba egy hőálló eszközt, amelynek kis hurok van a végén – pl. egy hústű végét –, majd mintha szappanbuborékot fújnánk, próbáljunk buborékokat fújni a cukorszirupból. (3) 

3.3.

Ha sikerül, vegyük le a szirupot a lángról, és nagyon lassan csorgassuk a tojásfehérjehabhoz, közben folyamatosan verjük kézi habverővel, míg teljesen megkeményedik, kihűl és kifényesedik az olaszhab. Verjük lágy habbá a tejszínt. Keverjük össze a lereszelt vagy pürésített gesztenyemasszát a rummal, és forgassuk bele az olaszhabot is. Csavarjuk ki és forró vízfürdőn olvasszuk meg a zselatinlapokat, majd adjuk a mousse-hoz, végül nagy mozdulatokkal keverjük bele a tejszínhabot is.

MASCARPONEKRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 150 g mascarpone krémsajt
  • 50 g cukor
  • 225 g tejszín
  • 2,5 g lapzselatin
  • 1/2 db vaníliarúd
ELKÉSZÍTÉSE:

Áztassuk jeges vízbe a zselatinlapokat. Keverjük a cukrot oldódásig a krémsajtban, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait is (4).

4.4.

 Olvasszuk meg forró vízfürdőn a beáztatott és kinyomkodott zselatinlapokat, adjuk a sajtkrémhez, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínből vert lágy habot is. A sütemény összeállításáig ne hűtsük a habokat, különben idő előtt megköt a zselatin, és a rétegek nem fognak szépen elterülni a választott edényben. Ezek a sütemény alapvető összetevői, ám ha különlegesebb desszertet szeretnénk feltálalni, készíthetünk hozzá mandulamorzsát és körtepürét, hogy különböző textúrákkal is érdekesebbé tegyük a fogást. 

MANDULAMORZSA

HOZZÁVALÓK:
  • 37 g mandulaliszt (vagy őrölt mandula)
  • 37 g cukor
  • 37 g finomliszt
  • 25 g vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

Morzsoljuk össze a hozzávalókat egy tálban, majd szórjuk szilikon sütőlapra vagy sütőpapírra, és süssük 165 °C-on 10-12 percig (akár a piskótával együtt is betehetjük a sütőbe, csak vigyázzunk, hogy a légkeverés ne legyen olyan erős, hogy elfújja a morzsa kisebb darabjait). Ha túl darabosnak ítéljük a morzsát, sütés után még kicsit összemorzsolhatjuk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS ÉS TÁLALÁS

A kihűlt piskótából vágjunk ki egy lapot, amely pont beborítja a választott edény alját. Helyezzük a tál aljára a piskótát, majd öntsük rá a gesztenyehabot és egyenletesen terítsük el. Tegyük hűtőszekrénybe, míg annyira meg nem dermed, hogy megtartsa a mascarponekrémet, majd öntsük rá és terítsük szét a sajtkrémet is (5).

5.5.

Hagyjuk hűtőszekrényben pár óra alatt kihűlni, majd reszeljünk étcsokoládét a sütemény tetejére. Tálaláskor óvatosan emeljünk ki egy szeletet egy tányérra, szórjuk meg a mandulás morzsával és a körtés piskóta összemorzsolt maradékaival. Kiegészíthetjük friss körtekockával és körtepürével is (utóbbihoz karamellizáljunk cukrot, majd puhítsuk meg rajta a szeletekre vágott körtét kevés narancslével és szükség szerint vízzel, majd kevés vajjal turmixoljuk le és szűrjük át, hogy szép selymes legyen).

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább