Receptek

Kovászos uborka

Kovászos uborka

Saly Noémi receptje

Ezt egy iskolaérett óvodásra is rábízhatjuk (nem vicc, a vajas kenyéren túl ez volt az első étel, amelyet ötévesen teljesen egyedül - na jó, nagymama felügyelete mellett - elkészítettem).Ahány ház, annyi módszer, de az alaphozzávalók nem változnak. Őszig készíthető, a hűtőben jól eláll, bár nem érdemes egyszerre túl sokat csinálni, ha fogyóban van, már rakhatjuk is üvegekbe a következő adagot.

HOZZÁVALÓK:

(2,5 literes üveghez)

  • 1 kg uborka
  • 1-2 csomó száras kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 1 ek
  • 1 szelet száraz fehér - kovászos - kenyér
ESZKÖZÖK:

Befőttesüveg, nagy tál, hegyes kiskés, egy nagyobb és egy kicsi tányér

ELKÉSZÍTÉSE:

Az uborkákat körömkefével lesikáljuk, két végüket levágjuk, oldalukat egy vagy két helyen hosszában behasítjuk. A fokhagymát megpucoljuk, hosszában kettévágjuk, így jobban kiadja az ízét. A kapor felét az üveg aljára nyomkodjuk, majd szépen berakosgatjuk az uborkákat (az oldalára döntöm az üveget, úgy könnyebb), közéjük szórjuk a fokhagymát, most jön a kenyér, és koronának a kapor másik fele. A vizet megmelegítjük (nem kell forrónak lennie!), feloldjuk benne a sót, csurig töltjük az üveget, és kistányérral lefedve kiültetjük a konyhaablakba vagy a ház meleg, védett fala mellé. Tegyünk alája is egy tányért, mert a leve kifut.2-3 nap, és kész. A kenyeret kivesszük, a levet leszűrjük és visszatöltjük: el kell lepnie az uborkákat, különben meglágyulnak. Ha sok hiányzik, vízzel lehet pótolni. Hűtőbe vele, míg el nem fogy.

 CIFRÁZZAM?

Karfiolt, káposztát, sárga- és fehérrépát, patisszont is lehet így kovászolni, sőt vegyíthetjük a belevalókat. Az erjesztéshez kenyér helyett jó a megpucolt és félbevágott krumpli is. Annyi szem kell, ahány literes az üveg, és az aljára és a tetejére is kell tenni belőle. Ami a fűszerezést illeti, tehetünk bele bármit, amit ecetes uborka mellé is szokás: tormát, borsot, mustármagot, koriandert, meggyfagallyat, csombort, bazsalikomot - csak mindent módjával.

FELHASZNÁLÁSA:

Egy újkrumpliból rittyentett paprikás krumpli vagy friss nyári malacpörkölt saját kovászos uborkával... Sőt: kovászosuborka-leves! A lé önmagában is finom, de óvatosan: kicsit hajt.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.