A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Koviubi és más zöldséges örömök

Saly Noémi receptje

2019. június 25.

(2,5 literes üveghez)

  • 1 kg uborka
  • 1-2 csomó száras kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 1 ek só
  • 1 szelet száraz fehér − kovászos − kenyér
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A háziasszonyok többségének a nyári befőzésről nem jut más eszébe, mint a baracklekvár, legföljebb a paradicsom. Sós ízek dolgában végképp el vagyunk rontva: a sok import primőr, a fagyasztott, dobozos és üveges termékek elfeledtetik velünk az évszakok normális rendjét. Ráadásnak pedig ott vannak a mindenféle ételízesítő porok és kockák, amelyek leglényege jobbára egy ártalmas, gonosz vegyület: a nátrium-glutamát. Ezeket a vegyi fegyvereket dobjuk ki, semmiképpen ne etessük meg szeretteinkkel, helyette fel kell áldozni két-három nyári délelőttöt. A sikerélmény garantált.

Kovászos uborka & Co.

Ezt egy iskolaérett óvodásra is rábízhatjuk (nem vicc, a vajas kenyéren túl ez volt az első étel, amelyet ötévesen teljesen egyedül − na jó, nagymama felügyelete mellett − elkészítettem). Ahány ház, annyi módszer, de az alaphozzávalók nem változnak. Őszig készíthető, a hűtőben jól eláll, bár nem érdemes egyszerre túl sokat csinálni, ha fogyóban van, már rakhatjuk is üvegekbe a következő adagot.


ESZKÖZÖK:
Befőttesüveg, nagy tál, hegyes kiskés, egy nagyobb és egy kicsi tányérELKÉSZÍTÉSE:
Az uborkákat körömkefével lesikáljuk, két végüket levágjuk, oldalukat egy vagy két helyen hosszában behasítjuk. A fokhagymát megpucoljuk, hosszában kettévágjuk, így jobban kiadja az ízét. A kapor felét az üveg aljára nyomkodjuk, majd szépen berakosgatjuk az uborkákat (az oldalára döntöm az üveget, úgy könnyebb), közéjük szórjuk a fokhagymát, most jön a kenyér, és koronának a kapor másik fele. A vizet megmelegítjük (nem kell forrónak lennie!), feloldjuk benne a sót, csurig töltjük az üveget, és kistányérral lefedve kiültetjük a konyhaablakba vagy a ház meleg, védett fala mellé. Tegyünk alája is egy tányért, mert a leve kifut. 2-3 nap, és kész. A kenyeret kivesszük, a levet leszűrjük és visszatöltjük: el kell lepnie az uborkákat, különben meglágyulnak. Ha sok hiányzik, vízzel lehet pótolni. Hűtőbe vele, míg el nem fogy.CIFRÁZZAM?
Karfiolt, káposztát, sárga- és fehérrépát, patisszont is lehet így kovászolni, sőt vegyíthetjük a belevalókat. Az erjesztéshez kenyér helyett jó a megpucolt és félbevágott krumpli is. Annyi szem kell, ahány literes az üveg, és az aljára és a tetejére is kell tenni belőle. Ami a fűszerezést illeti, tehetünk bele bármit, amit ecetes uborka mellé is szokás: tormát, borsot, mustármagot, koriandert, meggyfagallyat, csombort, bazsalikomot − csak mindent módjával.


FELHASZNÁLÁSA:
Egy újkrumpliból rittyentett paprikás krumpli vagy friss nyári malacpörkölt saját kovászos uborkával… Sőt: kovászosuborka-leves! A lé önmagában is finom, de óvatosan: kicsit hajt.

uborka , kenyér , , fokhagyma , kapor