Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. október 5.- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis fej zeller
- 1 kis fej hagyma
- 5 ág tárkony
- 1 ág csombor
- só, bors
- 20 dkg zöldborsó
- 40 dkg harcsafilé
- 3 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 ek tárkonyecet
Maceszgombóc (8-10 gombóc)
Hozzávalók:
- 4 db tojás, szétválasztva
- 2 db pászkalap
- 10-12 dkg maceszliszt
- 2 ek olvasztott libazsír
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A leveshez 2 liter vízből, a felkockázott zöldségekből és a kis fej hagymából könnyű zöldséglevest főzünk. Tárkonnyal, csomborral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldségek megpuhultak (kb. 25 perc), hozzáadjuk a zöldborsót és a nagyobb kockákra vágott harcsafilét ezzel kb. 5-10 percig főzzük.
Közben a tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és néhány merőkanálnyi forró levessel, majd ezzel behabarjuk.
A maceszgombóchoz meleg vízbe áztatjuk a darabokra tört pászkát. A négy tojássárgájához adjuk a libazsírt. Belekeverjük a kinyomkodott, puha pászkát és a finomra aprított petrezselyemzöldet.
Óvatosan a tojásos masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjehabot. Annyi maceszlisztet keverünk bele, amennyit felvesz kb. 12 dkg-t. Sózzuk, borsozzuk.
Nagyméretű gömböcöket formázunk a masszából. Nagy lábasban, forró, lobogó vízben kb. 20-25 perc alatt kifőzzük a gombócokat.
sárgarépa , petrezselyemgyökér , zeller , tárkony , csombor , vöröshagyma , zöldborsó , harcsafilé , tejföl , étkezési keményítő , tojás , pászkalap , maceszliszt , libazsír , zöldpetrezselyem