Receptek

Tárkonyos hallé szombatos módon

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2021. október 5.
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 5 ág tárkony
  • 1 ág csombor
  • só, bors
  • 20 dkg zöldborsó
  • 40 dkg harcsafilé
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 ek tárkonyecet

Maceszgombóc (8-10 gombóc)
Hozzávalók:

  • 4 db tojás, szétválasztva
  • 2 db pászkalap
  • 10-12 dkg maceszliszt
  • 2 ek olvasztott libazsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A leveshez 2 liter vízből, a felkockázott zöldségekből és a kis fej hagymából könnyű zöldséglevest főzünk. Tárkonnyal, csomborral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldségek megpuhultak (kb. 25 perc), hozzáadjuk a zöldborsót és a nagyobb kockákra vágott harcsafilét ezzel kb. 5-10 percig főzzük.

Közben a tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és néhány merőkanálnyi forró levessel, majd ezzel behabarjuk.

Tárkonyecettel ízesítjük, maceszgombóccal tálaljuk.


A maceszgombóchoz meleg vízbe áztatjuk a darabokra tört pászkát. A négy tojássárgájához adjuk a libazsírt. Belekeverjük a kinyomkodott, puha pászkát és a finomra aprított petrezselyemzöldet.

Óvatosan a tojásos masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjehabot. Annyi maceszlisztet keverünk bele, amennyit felvesz kb. 12 dkg-t. Sózzuk, borsozzuk.

Lágy, de formázható masszát kell kapni. 10 percet pihentetjük.


Nagyméretű gömböcöket formázunk a masszából. Nagy lábasban, forró, lobogó vízben kb. 20-25 perc alatt kifőzzük a gombócokat. 


sárgarépa , petrezselyemgyökér , zeller , tárkony , csombor , vöröshagyma , zöldborsó , harcsafilé , tejföl , étkezési keményítő , tojás , pászkalap , maceszliszt , libazsír , zöldpetrezselyem

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra