Receptek

Kuglóf aszalt gyümölcsökkel

Kuglóf aszalt gyümölcsökkel

Nem vitás, hogy manapság a pékek forradalmát éljük. A fogyasztók egyre igényesebbek és tudatosabbak, nem vesznek meg akármit. Hódít a kovászos kenyér, számos olyan pékség nyílik, amely minőségi termékekkel lép a piacra – ami örvendetes, hiszen a kenyér és a többi pékáru az alapélelmiszereink közé tartozik. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják ki magukat otthon is, divat kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, stanglit sütni a családnak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere irányításával mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba.

KUGLÓF ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL

(Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje.)

Egy nagyobb kuglófformához (kb. 20-22 átmérőjű)

Tészta

  • Hozzávalók:
  • 300 g búzaliszt
  • 30 g porcukor
  • 30 g vaj
  • 50 g darált mandula (ez el is hagyható)
  • 150 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, mazsola)
  • 3 evőkanál gyümölcs likőr (esetleg rum, vagy pálinka)
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1  csipet só
  • 20 g élesztő
  • 2 db vaníliás cukor
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja (lehet szárított is)
  • 1 db narancs reszelt héja (lehet szárított is)

A tetejére:

  • 1 db tojásfehérje
  • 3 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk és a többi összetevővel - az aszalt gyümölcsök kivételével -  2/3-ig összedolgozzuk /dagasztjuk/. Majd hozzáadjuk a rummal meglocsolt darabolt aszalt gyümölcsöket és addig dagasztjuk, míg a tészta sima felületű nem lesz. Ezután a tésztát letakarva 30 percig pihentetjük.

A pihentetett tésztát kettéosztjuk, a két darab tésztából rudakat formálunk és összesodorjuk. 

Vajjal kikent kuglófformában 40-45 percig kelesztjük. Sütés előtt tojásfehérjével lekenjük és mandula hánccsal megszórjuk.

 Előmelegített 190-200 °C –os sütőben kb. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.