Receptek

Tyúkhúsleves grízgaluskával

Kerekes Sándor receptje

2020. március 18.
  • 1 db tyúk (2-2,5 kg)
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 db zellergumó
  • 3 cm gyömbér
  • 30 szem egész fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma héjastul
  • 1 fej fokhagyma
  • ízesítőcsokor: petrezselyem, kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
Grízgaluska
Hozzávalók:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg gríz
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
„AMIKOR elkezdtem komolyabban foglalkozni ezzel a szakmával, akkor derengtek fel az emlékek, hogy a nagymamám hogyan is csinálta – meséli Kerekes Sándor, a Gléda séfje. – Amit akkor láttam, az jellemzi ma is a konyhámat. Domináns, házias ízekkel főzök, mert úgy gondolom, hogy az ételeknek jelleget kell adni. A grízgaluskát is lehet vajjal készíteni, de otthon a nagymamám zsírral csinálta. A mai napig számos ételt zsírral készítek, a kelt vagy hajtogatott tésztáknak kifejezetten jót tesz a sertészsír. A tyúkhúslevest pedig úgy főzöm, ahogy ő: mindig tett bele gyömbért – szinte észrevétlen, de ott van.”

Elkészítése: A tyúkot megtisztítjuk, hideg vízben főzni kezdjük. Az első forrás után szűrőkanállal leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és az ízesítőcsokrot. A vöröshagymát előtte félbevágjuk, a héját rajta hagyjuk, és száraz serpenyőben barnára pirítjuk, így adjuk a leveshez. Alacsony lángon 3-4 órán át főzzük, grízgaluskával tálaljuk.

Grízgaluska elkészítése: A tojást, grízt, zsírt, a felaprított petrezselymet és a sót villával összekeverjük és fél órán át pihentetjük. Ezután kézzel 2 dekás galuskákat formázunk belőle. Gyöngyöző vízben negyven percig főzzük, majd a főzővízben hagyjuk kihűlni. A forró levessel tálaljuk.










zsír , petrezselyem , , gríz , tojás , Tyúkhúsleves grízgaluskával , leves , A nagymama levese