Receptek

Újhagymalekvár

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 25.
  • 50 dkg újhagyma, finomra vágva
  • 1 csapott mk cukor
  • 1 ek tárkonyecet
  • 5 cl olívaolaj (esetleg szőlőmag- vagy kukoricaolaj)
  • 10 g tárkonylevél, finomra vágva
  • 10 g bazsalikomlevél, finomra vágva
  • 10 g gyömbér, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1/2 chili paprika, kimagozva, finomra vágva
  • 1 dl zöldségalaplé (vagy víz)
  • csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A cukrot lábosban kis lángon megolvasztjuk, felöntjük a tárkonyecettel, hozzáadjuk az olajat, az újhagymát, a fűszernövényeket és fűszereket. Három percig kis lángon dinszteljük. Evőkanalanként adjuk hozzá a zöldségalaplevet, míg az összes folyadék el nem párolog. Sózzuk, borsozzuk, lehűtjük.

A hagymabefőttet csavaros fedelű befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.

Mártásokhoz, köretek, vinegrettek ízesítésére használjuk.

Tehetjük például félbevágott sült burgonyára: röviden pirított császárszalonnacsíkot és egy kis fonnyasztott újhagymazöldet teszünk rá. Ez a „mini péknéfalatka”.

A lekvár sokféleképpen variálható, a lényeg a néhány alkotóelem: hagyma, nagyon kevés cukor, és (szintén kevés) savas folyadék, ami lehet fehér- vagy vörösbor, vagy bármilyen ecetféle. A fűszerezés is lehet teljesen egyéni.



(A képen látható lekvár lilahagymából készült.)


tárkonyecet , újhagyma , olívaolaj , tárkonylevél , bazsalikomlevél , zöldségalaplé , gyömbér , fokhagyma , chili paprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra