Receptek

Malacfejkocsonya csülkös tavaszi tekerccsel

Malacfejkocsonya csülkös tavaszi tekerccsel

Mogyorósi Gábor receptje

KOCSONYA

HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 malacfej
  • 2 db mellső csülök
  • 1 fej hagyma, félbevágva
  • 3 gerezd fokhagyma, héjában zúzva
  • 1 db 20×10 cm-es vékonyabb sertésbőr (vagy 4-5 db csirkeláb)
  • barna alaplé (4-5 centivel lepje el a húsokat)
  • 150 ml fehérbor/ 1 l alaplé
  • babérlevél, kakukkfű, szemes bors, chili paprika (egyben)

ELKÉSZÍTÉSE:

A fejet, csülköt, bőrt (vagy csirkelábat) blansírozzuk, a levet elöntjük. (Ha nem lenne a fejen toka, feltétlenül teszünk bele tokarészt is.) Ezután a boros barna alaplében tesszük fel a tűzre, ízesítőkkel (hagyma, fokhagyma, babérlevél, kakukkfű, bors, chili paprika). Amikor megpuhult, a csülökhúst szétmorzsoljuk, a puha bőrét belekockázzuk, meglocsoljuk kevés forró főzőlével. Rillettes-szerű készítmény lesz belőle. A többi főzőlevet sózzuk: melegen kóstolva legyen kissé sós (kihűlve sokat veszít intenzitásából). Formába öntve hagyjuk kocsonyává dermedni.

TÁLALÁS

HOZZÁVALÓK:

  • salotta
  • szusiecet
  • bébicékla levele (vagy mángold, esetleg fiatal karalábélevél)
  • snidlingolaj (vagy más zöldfűszerolaj)
  • rizspapír

ELKÉSZÍTÉSE:

A salottát tálaláskor frissen felszeleteljük, hosszanti irányban, nem túl vékonyra. Tálba tesszük, kevés szusiecetet öntünk rá, kicsit összerázzuk, hozzáadjuk a céklalevelet, óvatosan összekeverjük, a levél ne törjön össze. A rizspapírt néhány másodpercre hideg vízbe mártjuk. Erre terítjük a leveleket és a hagymát, majd erre a rilettes-szerű bőrös csülökhúst. Palacsintaszerűen felgöngyöljük (maradjon levegős, most se törjön a levél). Néhány percig szikkadni hagyjuk, így könnyebb kettévágni, és fogyasztani is kellemesebb. A tányérra helyezünk egy félbevágott tavaszi tekercset, 3-4 nagy evőkanálnyi kocsonyát teszünk mellé. Sózzuk, borsozzuk, finomra vágott fűszernövényekkel hintjük meg, snidlingolajat (vagy más fűszerolajat) csöpögtetünk köré.

SNIDLINGOLAJ

HOZZÁVALÓK:

  • 350 ml olívaolaj
  • 150 ml kukoricaolaj
  • 2 cs snidling, finomra vágva
  • 1/2 cs petrezselyemlevél, finomra vágva

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat nagy sebességen 2-3 perc alatt összeturmixoljuk, majd alacsony fokozaton további 20-25 percig. Hagyjuk leülepedni, leszűrjük, hűtőszekrénybe tesszük légmentesen lezárva.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.