Receptek

Mangalicaszűz Esterházy módra

Mangalicaszűz Esterházy módra

Ruprecht László receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg mangalicaszűz
  • 30 dkg sárgarépa
  • 25 dkg zeller
  • 3 db zellerszár
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 4 ek dijoni mustár
  • 2 ek cukor
  • 3 db babérlevél
  • 4 szál friss rozmaring
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl szárnyasalaplé
ELKÉSZÍTÉSE:

A mangalicaszüzet 1,5 órára 6%-os sóoldatba tesszük, majd jól lecsöpögtetjük. Frissen vágott rozmaringgal, vajjal folpackba betekerjük, 80 °C-os sütőben 10-12 percig hőkezeljük és tálalás előtt vajas olívaolajban kérgesítjük. A zöldségeket vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, friss kakukkfüvet, rozmaringot, amikor elkezdenek barnulni, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, még egy kicsit pirítjuk (kb. 1-2 perc), beletesszük a dijoni mustárt, sót, cukrot, és felengedjük fehérborral. Ha a bor elforrt, felengedjük szárnyasalaplével, 1,5 órán keresztül szép lassan főzzük. Ha kész van, leszűrjük, a megfőtt zöldségeket vajjal összeturmixoljuk, a levét pedig külön tejszínnel összemelegítjük.

ROZMARINGOS KENYÉRKANAPÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db zsemle
  • 5 dl tej
  • 6 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 szál friss rozmaring
  • só, bors, szerecsendió
ELKÉSZÍTÉSE:

A szikkadt zsemléket kockára vágjuk, vajon megpirítjuk. A tejet a tojással összeturmixoljuk. A finomra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott rozmaringot, petrezselymet, ha kihűlt, a kenyérkockákhoz keverjük, majd hozzáöntjük az összeturmixolt tojásos tejet, sóval, frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott formába tesszük, 20 percig 80 °C-os, 80%-os páratartalmú sütőben gőzöljük, majd 20 percig 130 °C-on sütjük. Tálaláskor felszeleteljük, vajon megpirítjuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább