A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mangalicaszűz Esterházy módra

Ruprecht László receptje

2018. április 5.
  • 2 kg mangalicaszűz
  • 30 dkg sárgarépa
  • 25 dkg zeller
  • 3 db zellerszár
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 4 ek dijoni mustár
  • 2 ek cukor
  • 3 db babérlevél
  • 4 szál friss rozmaring
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl szárnyasalaplé

ROZMARINGOS KENYÉRKANAPÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db zsemle
  • 5 dl tej
  • 6 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 szál friss rozmaring
  • só, bors, szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A mangalicaszüzet 1,5 órára 6%-os sóoldatba tesszük, majd jól lecsöpögtetjük. Frissen vágott rozmaringgal, vajjal folpackba betekerjük, 80 °C-os sütőben 10-12 percig hőkezeljük és tálalás előtt vajas olívaolajban kérgesítjük.

A zöldségeket vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, friss kakukkfüvet, rozmaringot, amikor elkezdenek barnulni, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, még egy kicsit pirítjuk (kb. 1-2 perc), beletesszük a dijoni mustárt, sót, cukrot, és felengedjük fehérborral.

Ha a bor elforrt, felengedjük szárnyasalaplével, 1,5 órán keresztül szép lassan főzzük. Ha kész van, leszűrjük, a megfőtt zöldségeket vajjal összeturmixoljuk, a levét pedig külön tejszínnel összemelegítjük.

ROZMARINGOS KENYÉRKANAPÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A szikkadt zsemléket kockára vágjuk, vajon megpirítjuk. A tejet a tojással összeturmixoljuk.

A finomra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott rozmaringot, petrezselymet, ha kihűlt, a kenyérkockákhoz keverjük, majd hozzáöntjük az összeturmixolt tojásos tejet, sóval, frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Kivajazott formába tesszük, 20 percig 80 °C-os, 80%-os páratartalmú sütőben gőzöljük, majd 20 percig 130 °C-on sütjük. Tálaláskor felszeleteljük, vajon megpirítjuk.


mangalicaszűz , sárgarépa , zeller , zellerszár , vöröshagyma , fokhagyma , póréhagyma , dijoni mustár , babérlevél , rozmaring , kakukkfű , fehérbor , vaj , olívaolaj , szárnyasalaplé , tejszín , zsemlemorzsa , tojás , tej , petrezselyem , szerecsendió

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra