Receptek

Marhapofagulyás

Bindics Imre és Czucz Péter receptje

2021. február 5.
  • 40 dkg marhapofa
  • 30 dkg hagyma
  • 10 dkg paprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 10 dkg sertészsír
  • 100 g füstölt szalonna
  • 50 g fokhagyma
  • 50 g fűszerpaprika
  • 5 g cayenne bors
  • kömény, babér
  • só, bors

BURGONYATÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • só, szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A zsírban kisütjük a füstölt szalonnát. A pofahúst a zsírban kérgesítjük, majd kivesszük és félrerakjuk.
A zsíron megdinszteljük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a pofahúst és a fűszer-paprikát, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával, babér-levéllel és cayenne borssal. Miután megfőtt, a húst kivesszük, és szabályos kockákra vágjuk. A levest konyharuhán átszűrjük.

BURGONYATÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát héjastól megfőzzük, majd hagyjuk egy napot állni. Másnap megpucoljuk és áttörjük.
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót és a szerecsen-diót. Összedolgozzuk és kisodorjuk. Beletöltjük a pofahúst. Fóliába csavarjuk jó szorosan és gőz fölött elkészítjük. Miután elkészült, forró serpenyőben kérgesítjük.

TÁLALÁS:
Az apróra vágott zellerszárat, kápia paprikát és újhagymát a tányérba tesszük egy kört formázva, majd belehelyezzük a lepirított burgonyatésztás pofahúst, és ráöntjük a gulyáslevest.


marhapofa , vöröshagyma , paradicsom , paprika , füstölt szalonna , sertészsír , fokhagyma , cayenne bors , fűszerpaprika , kömény , babérlevél , burgonya , liszt , tojás , szerecsendió