Receptek

Medvehagymás briósvirág

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2021. március 16.

Tészta
Hozzávalók:

  • 200 g búzaliszt
  • 50 g burgonya
  • 25 g sárgarépa
  • 16 g vaj
  • 5 g só
  • 30 g tejszín
  • 40 g tej
  • 3 g cukor
  • 12 g élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1/2 csokor medvehagyma

A felületére
Hozzávalók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 25 g mák vagy köménymag
  • 10 g szezámmag
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A melegebb időre még várni kell, de a lassan előbújó zöld hajtások már a tavasz közeledtét jelzik. Ilyen finomság a medvehagyma, amelynek leveleit hamarosan kereshetjük, begyűjthetjük a kirándulásaink során. Hazatérve pedig olyan lágy és puha kalács készülhet belőle, hogy másnapra morzsája sem marad. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere most lépésről lépésre megmutatja, hogyan nyílhat ki a konyhánkban a briósvirág – ha még a valódi virágok megjelenésére várnunk is kell.


Elkészítése:

Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejszínben eloszlatjuk a tojássárgáját és a maradék tejet. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a tisztított, reszelt sárgarépát, az apróra vágott medvehagymát, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojással bekevert tejszínes keveréket, majd a szobahőmérsékletű vajjal lágy kalácstésztát dagasztunk. A kész tésztát letakarva kb. 30-35 percig pihentetjük.


Az érett tésztát osszuk öt egyenlő részre. Minden tésztaadagot kb. 1 cm vastagra sodrunk. Egy-egy szálat 3 ujjunk köré feltekerünk, és kúp alakban úgy helyezzük a vajjal kikent sütőformába (pl. tortaformába), hogy középre kerüljön a nagy kúp, köré pedig egyenletes távolságra a kisebbeket rakjuk.


A tésztadarabok oldalait vékonyan megkenjük olívaolajjal, és meleg helyen letakarva 35-40 percig kelesztjük. A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét megkenjük tojásfehérjével, a középső tésztára mákot vagy köménymagot, míg a szélsőkre szezámmagot szórunk.


Előmelegített, 190-200 °C-os sütőben kb. 26-28 perc alatt készre sütjük.




AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.


                      

liszt , burgonya , vaj , sárgarépa , tej , medvehagyma , élesztő , tojás , szezámmag , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra