Receptek

Mézes krémes mandarinnal, törökméz, grízmousse

Hegedűs Jenifer Petra receptje

2021. december 20.

Mézes lap
Hozzávalók:

  • 40 g méz
  • 20 g tej
  • 30 g vaj
  • 130 g cukor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 180 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • csipet só

Grízkrém
Hozzávalók:

  • 1 db tojássárgája
  • 30 g cukor
  • 200 g tej
  • 80 g vaj
  • 55 g porcukor
  • 15 g liszt
  • csipet só
  • 1/2 db vaníliarúd

Mandarinlekvár
Hozzávalók:

  • 125 g filézett mandarin
  • 40 g narancslé
  • 15 g whisky
  • 50 g cukor
  • 6 g pektin

Törökméz
Hozzávalók:

  • 25 g méz
  • 50 g szódabikarbóna
  • 75 g cukor
  • 1/2 ek víz
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Mézes lap elkészítése:
A tejet, a mézet és a vajat gőz fölött felolvasztjuk.
A szárazanyagokat robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a mézes keveréket, és jól összedolgozzuk. Két sütőpapír között kinyújtjuk, majd hűtőben pihentetjük fél órát. 170 °C-on 7-9 perc alatt puhára sütjük.

Grízkrém elkészítése:

A tej felét elkeverjük a cukorral, a liszttel, a tojássárgájával és a vaníliával. A maradék tejet forraljuk, a tojásos keverékhez öntjük, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg pudingállagú lesz. A vajat a porcukorral fényesre habosítjuk, majd hozzákeverjük a tojásos krémet.

Mandarinlekvár elkészítése:
A mandarint felfőzzük a whiskyvel, adhatunk hozzá egy kis mandarinhéjat is. Hozzáöntjük az összekevert cukrot és a pektint, s még pár percig alacsony lángon főni hagyjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a narancs levet, majd hűtőbe tesszük.

Törökméz elkészítése:

A mézet a cukorral és a vízzel közepes lángon aranybarna színűre felolvasztjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd egy fémtálba öntjük.
Ne ijedjünk meg, ha felhabzik.



méz , tej , vaj , liszt , tojás , szódabikarbóna , citrom , mandarin , vaníliarúd , whisky , pektin , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra