Nábelek Zsófia receptje
2020. március 18.- 75 dkg sertésorja
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 1/4 db zeller
- 1/4 db karalábé
- 1 db burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4-5 szem fekete bors
- só
MITŐL orjaleves az orjaleves? A disznóvágások elhagyhatatlan étele, ami a vágás módjával függ össze. A bontásnak kétféle módja terjedt el.
Karajra bontáskor az állatot rendfára akasztották, majd a belső szervek eltávolítása után egy hentesbárddal kettéhasították a gerincoszlopot. Így két hosszú karajt kaptak, innen a technika neve.
Orjára bontáskor a disznót hasra fordították, bontókéssel (jobbról balra haladva) a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát. Ez volt a disznóvágás legizgalmasabb pillanata, hiszen ha a vágás nyomán szétfutott a zsíros szalonna, akkor lett elegendő zsír az egész rokonságnak. A vágás után az orját (azaz a gerincoszlopot) a hátszínnel együtt kiemelték. Ebből készült a különleges zamatú orjaleves, amit semmiféle marhahúsból nem lehetett megfőzni, csak a sertés nyakszirtjéből.
A receptje persze házról házra változhat, de alapvetően egy erős húsleves, amelyet csigatésztával vagy vékony metélttel tálalnak.
Elkészítése: A húst 2,5-3 liter vízben feltesszük főni, amikor felforrt, leszedjük a habját. Hozzáadjuk a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, burgonyát, a borsot, és sózzuk. Gyöngyözve főzzük 3-4 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul, a leves pedig ízes lesz. Forrón tálaljuk levestésztával, a húst pedig akár külön fogásként, ecetes tormával is fogyaszthatjuk.
bors , gyökér , sárgarépa , só , burgonya , vöröshagyma , karalábé , sertésorja , zeller , leves , húsleves