HOZZÁVALÓK:
1 db beregi csirke, melyből:
- 400 g csirkecomb
- 400 g csirkemell
- szárnyak, bőr, far-hát
- 8 g őrölt paprika
- 60 g hagyma
- 40 g csirkebőr
- 4 dl csirkealaplé
- 3 dl étolaj
- 80 g paradicsom
- 60 g paprika
- só, bors, fokhagyma, babérlevél
ELKÉSZÍTÉSE:
Bontsuk szét a csirkét. A far-hátról a csirkebőrt tegyük félre. A csirkeszárnyakat tegyük 225 °C-os sütőbe 20-25 percre. A csirkebőrt tegyük két sütőpapír közé, és enyhén sózzuk meg, majd tegyük be a felfűtött sütőbe 25 percre. Az étolajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott paprikát, a meghámozott héjú, apróra vágott paradicsomot és a fokhagymát. Fűszerezzük. Enyhén pirítsuk le a csirke far-hátat, a csontos csirkemellet és a combokat, adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Engedjük fel csirkealaplével, majd tegyük hozzá a sült csirkeszárnyakat, és főzzük 45-50 percet.
LEPÉNY
TÉSZTA HOZZÁVALÓI:
- 100 g liszt
- 3 dl víz
- 4 g só
- csipet cukor
- 1 db tojássárgája
- 5 g élesztő
- 40 g vaj
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓI:
- 150 g túró
- 60 g tejföl
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 6 g búzadara
- só, kapor (díszítéshez is)
TEJFÖLHAB
HOZZÁVALÓI:
- 80 g tejföl
- 25 g tejszín
ELKÉSZÍTSE:
A tésztához keverjük össze a lisztet a szárazanyagokkal és az élesztővel. Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd gyúrjuk bele a szobahőmérsékletű vajat. Takarjuk le és pihentessük a tésztát legalább 5-6 órát.
A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy a túrót ne nagyon törjük össze. A tölteléket hagyjuk állni a hűtőszekrényben kb. 2 órát.
A pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb.5 mm vastagságúra. Helyezzünk rá egy keretet, majd öntsük bele a tölteléket. Előmelegített sütőben 175 °C-on süssük 30 percet.
A tejfölhabhoz egy keverőtálban keverjük össze a tejszínt a tejföllel, öntsük bele egy szifonba, csavarjunk bele két patront, és tegyük a hűtőbe.