Receptek

Pesztó

Pesztó

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 10 dkg fenyőmag, pirítva
  • 70 g parmezán, frissen reszelve
  • 150 ml extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • durva tengeri só
  • esetlegesen: fél csokor petrezselyem
 
ELKÉSZÍTÉSE:

A megmosott és megszárított bazsalikomot kőmozsárban összezúzzuk sóval, fokhagymával, fenyőmaggal. Mindezt krémesre pürítjük, majd hozzáadagoljuk az olívaolajat, végül a parmezánt.

 

 

Ha a bazsalikom öregebb (ilyenkor már-már túl markáns az illata), akkor néhány másodpercre mártsuk lobogó forró vízbe egy szűrővel, rögtön hűtsük le jeges vízben, és hagyjuk megszáradni. Így egyébként tovább megőrzi szép zöld színét is. E klasszikus alap tálalható linguinével vagy trofiével, esetleg friss gnocchival. Másrészt azért is jó, hogy eltérhessünk tőle: a főtt tészták változatossá tételére kitalált mártást vidáman használhatjuk húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, főtt zöldséghez is. Készíthetünk pesztót korianderrel, kaporral, medvehagymával, citromos kakukkfűvel vagy nagyon zsenge brokkolifejjel, fenyőmag helyett pirított dióval, mandulával, tökmaggal. Olíva helyett használhatunk tökmag-, mogyoró-, dió- vagy szőlőmagolajat. Van, aki kevés vajat is kever bele, és létezik paradicsomos változat is. A parmezánt kiegészíthetjük pecorinóval vagy gorgonzolával – például ha salátára készítünk öntetet. Szinte mindegyik verzió kiválóan illik a minestrone jellegű zöldséglevesekhez, de kenhetjük pirítósra is. Főtt burgonyához jól illik a tökmagos, karalábéhoz a tárkonyos, gombához a petrezselymes-turbolyás vagy rukkolás pesztóféle.

 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább