Frideczky András receptje
2019. november 14.LEVESBETÉT I.
HOZZÁVALÓK:
- 500 g libacomb
- 50 g libazsír
- 50 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 100 g finomliszt
- 1 db tojás
- 100 g házi morzsa
LEVESBETÉT II.
HOZZÁVALÓK:
- 30 g póréhagyma
- 50 g csicsóka
- 30 g fekete retek
- 100 g lila, citromsárga és bébirépa
- fehérborecet
- olívaolaj
- tejföl
LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg liba far-hát
- 200 g libacombfilé
- 100 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g tv paprika
- 50 g paradicsom fűszerkömény
- 100 g burgonya
- 50 g sárgarépa
- 50 g fehérrépa
- 30 g zeller
- fűszerpaprika
- tengeri só
- frissen őrölt bors
A levesbetéthez a libacombokat bő liba- vagy kacsazsírban a fűszerekkel együtt puhulásig konfitáljuk, majd még melegen filézzük, a húst szálaira szedjük, majd kihűtjük Hidegen bekeverjük a libazsírral, és egy kisebb pástétomformába tesszük, alul-felül fóliázva, és egy éjszakára, hűtőben préselve pihentetjük Tálalás előtt tetszőleges méretű kockára vágjuk, és bécsi bundában ropogósra sütjük A vékonyra felszeletelt vöröshagymát, fokhagymát kevés zsiradékban megpirítjuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a vékony karikára vágott zöldségeket és a burgonyát Amikor megpirult a zöldségalap, rátesszük a sütőben középbarnára pirított liba far-hátat és az összekockázott libacombfilét 3 liter vízzel felöntve gyöngyöző forralás mellett harmadára redukáljuk, és utánaízesítjük A póréhagymát fél karikára vágjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk Hozzáadjuk az apró kockára vágott csicsókát és fekete retket, majd amikor ezek félig megpuhultak, a vékony karikára vágott répákat is Megsózzuk, és ressre pirítjuk kevés zöldségalaplé hozzáadásával, a befejezés előtt pedig kevés fehérborecetet öntünk hozzá Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
póréhagyma , csicsóka , sárgarépa , kakukkfű , fehérrépa , libacomb , libazsír , liba far-hát , libacombfilé , zeller , rozmaring