A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mangalicaszűz uborkasalátával

Kiss Gergely receptje

2020. július 30.

A HÚS
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg mangalicaszűz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors

A KÖRET
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg lila burgonya
  • 8 dkg salottahagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • rozmaring
  • só, bors

A SALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg uborka
  • 5 ek rizsecet
  • 4 dkg porcukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors

A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg mangalica-nyesedékhús vagy 3 csirkefarhát
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek mangalicazsír
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 csipet fűszerkömény
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
A húst letisztítjuk, hártyáit eltávolítjuk, sóval, borssal bedörzsöljük. Serpenyőt hevítünk, és belerakjuk a húst. Fokhagymagerezdeket és kakukkfüvet teszünk mellé, és körbesütjük a húsdarabokat. A sütés felénél vajat adunk hozzá, és a keletkező szafttal locsolgatva sütjük tovább.

Az így elősült húsokat 80 °C-os sütőbe rakjuk, és további 10-15 percig sütjük.

A lényeg, hogy szép rózsaszínű legyen a belseje, mert így lesz finom és puha.

A KÖRET ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát a rozmaringgal és a sóval héjában megfőzzük. Kihűtjük és megtisztítjuk. A hideg burgonyát káposztareszelővel durvára reszeljük.

A salotta hagymát apróra vágjuk, és az olajban enyhén megpirítjuk, erre dobjuk rá a reszelt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és formázva a tányérra halmozzuk.

A SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
Az uborkákat meghámozzuk, magjait eltávolítjuk. Lesózzuk, majd megszórjuk a porcukorral és a frissen őrölt borssal. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk és rászórjuk.

10-15 percig állni hagyjuk,

majd hozzáadjuk a rizsecetet. A lényeg, hogy rövid és intenzív ízű lé keletkezzen az uborkán. A hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk.

A MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A paprikát apróbb kockákra vágjuk. A zsírt lábasban felhevítjük, belerakjuk a hagymákat és a paprikát, enyhén megpirítjuk, majd rádobjuk a hámozott és aprított paradicsomot.

Hozzáadjuk a pirospaprikát, s amikor feloldódott, nagyon kevés vízzel felöntjük és beletesszük a nyesedéket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, és

1 órán keresztül főzzük. Az így elkészült mártást finomszűrőn leszűrjük és tálalásig félretesszük.

TÁLALÁS:
A burgonya mellé rakjuk a szűrőben lecsöpögtetett uborkasalátát, a frissen szeletelt húst, és leöntjük a mártással.


mangalicaszűz , fokhagyma , olívaolaj , vaj , kakukkfű , lila burgonya , salottahagyma , rozmaring , uborka , rizsecet , porcukor , mangalicazsír , vöröshagyma , paradicsom , paprika , csirkefarhát , fűszerkömény , fűszerpaprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra